Na vsebino

DEKD v 1. triletju

Dnevi evropske kulturne dediščine so se nadaljevali s tehniškimi in športnimi dnevi.

V ponedeljek je v 1. razredu dan potekal v spoznavanju naravnih materialov, ki jih lahko učenci najdejo v gozdu, poljih in bližnji okolici. Učenci so iz naravnih materialov izdelali jesensko dekoracijo.

V 2. razredu so spoznavali stare igre in igrače naših dedkov in babic. Skozi dejavnosti so učenci spoznali, da so v starih časih imeli manj časa za igro, ker so morali pomagati pri domačem delu. Največkrat so se igrali različne gibalne igre zunaj na prostem. Za igro so uporabljali predmete iz narave (kamenčke, fižolčke, paličice …) in doma narejene igrače.

Izdelali so igro, ki se imenuje »špana« in sešili žogice iz blaga. Igre v sedanjosti so primerjali z igrami v preteklosti in ugotovili, da je danes vse drugače.

Učenci 3. razreda so imeli tehniški dan z naslovom Predmeti nekoč. Doma so pobrskali po podstrešjih, vprašali babice, dedke, sorodnike, sosede, če imajo kakšen star predmet. Prinesli so ga v šolo in nam ga na kratko predstavili. Pripravili so razredno razstavo starih predmetov. V nadaljevanju so izdelali učni pripomoček, ki so ga nekoč otroci uporabljali pri učenju, računalo. Nastali so krasni učni pripomočki.

Dnevi dejavnosti so se zaključili s športnimi dnevi, ki so potekali v torek, 29. 9. 2020. Učenci so se z učiteljicami odpravili v različne smeri.

Na Smuk so se odpravili učenci 1. razreda, ki so si na poti ogledali razvaline gradu Smuk in s tem spoznavali kulturno dediščino okolja, v katerem bivajo.

Učenci 2. razreda so se odpravili Po sledeh gozdne železnice. Sprehodili so se po lepo označeni poti, kjer je v preteklosti tekla gozdna železnica. Ob njej so lahko videli veliko redkih dreves, ki jih še ni dosegla človeška roka. Vseskozi so lahko opazovali sledi, ki jih je na naravi pustila železnica, vendar so te ponekod že dodobra zakrite.

Učenci 3. razreda so se proti Semeniču odpravili po planinski poti skozi gozd. Spotoma so ves čas opazovali oznake na drevesih, ki označujejo pot. Na cilju so bili veseli, da so se uspeli povzpeti na 590 m visok z gozdom poraščen vrh. Pod hribom Semenič je nekoč stal grad iz 12. stoletja, katerega so sredi 16. stoletja porušili Turki.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj