Na vsebino

Delavnica finančnega opismenjevanja

V petek, 14.10.2022, smo imeli 8. in 9. razred delavnici finančnega opismenjevanja. Iz Ljubljane so prišle štiri gospe, zaposlene pri družbi Ernst & Young, ki se vsakodnevno srečujejo z različnimi davki in financami. Večina osmošolcev nas ni vedela, kaj pomenijo nekateri pojmi, kot so bruto plača, neto plača, kriptovalute itd. One so nam o teh osnovnih finančnih pojmih nekaj na kratko povedale, potem pa smo se razdelili v skupine. Vsaka skupina je dobila enako vsoto denarja (seveda ne pravega) in tri škatlice, ki so ponazarjale bančni račun, kriptovalute in varčevalni račun. Denar smo morali razdeliti v te tri škatlice in na vsake toliko časa nam je bilo odvzetega ali dodanega nekaj denarja, bodisi zaradi stroškov, ki smo jih morali plačati, bodisi zaradi kriptovalut, ki so en čas dobivale, en čas pa izgubljale svojo vrednost. Na koncu je tista skupina, ki ji je ostalo največ denarja, zmagala in dobila nagrado. Tako smo se na zabaven in malo drugačen način naučili osnov dela ter razpolaganja z denarjem.

Všeč mi je, da se v šoli izobražujemo tudi o takih stvareh, ki nam bodo v življenju dejansko tudi nekaj koristile, saj so velikokrat obravnavane vsebine bolj teoretične – tokrat pa smo se učili razpolagati z denarjem na bolj praktičen način.

Vir: OŠ Komandanta Staneta Dragtuš

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj