Na vsebino

Kako gasiti, ko zagorijo solarni paneli

V organizaciji Gasilske zveze Metlika in PGD Podzemelj je bila v nedeljo izvedena delavnica gašenja sončnih elektrarn. Sicer odlično pripravljena delavnica je potekala v dveh sklopih. Prvi, bolj predstavitveni in teoretični del, je potekal v dvorani PGD Podzemelj, temu pa je sledil zelo nazoren in realističen prikaz gašenja na posebej v ta namen pripravljeni sončni elektrarni.

V teoretičnem delu so se podrobneje seznanili z osnovami elektrotehnike, potrebne za razumevanje nevarnosti, s samo zgradbo ter načinom delovanja in priključitve sončnih elektrarn. V nadaljevanju tudi z nevarnosti, ki pretijo gasilcem pri posredovanju na objektih s sončno elektrarno in gasilsko taktičnimi pristopiti h gašenju takih objektov.

Za praktični prikaz je bila postavljena manjša sončna elektrarna. Izvedene so bile meritve napetosti v odvisnosti na izvedbo elektrarne, meritev napetosti v vodnem curku in pri poškodovanih panelih. Prikazano je bilo tudi, kako nastane električni oblok, ki je v velikokrat vzrok za nastanek požara na objektu s sončno elektrarno. Tekom demonstracije je elektrarna tudi nadzorovano zagorela, kjer je bilo v praksi pokazano, kako se z upoštevanjem predpisanih varnostnih razdalj, lahko varno gasi z vodo.

Da je tematika sončnih elektrarn in povezanih nevarnosti zelo aktualna, je pokazal tudi velik obisk in zanimanje slušateljev.

Vir: Gasilska zveza Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

     
1410
2110
2218
2310
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj