Na vsebino

Delavnica ročnega klesanja naravnega kamna

V sodelovanju z Zavodom Metlika bo v Metliki, od 10. do 12. oktobra 2022, potekala delavnica ročnega klesanja naravnega kamna, kjer bodo poleg mentorjev Šole prenove sodelovali tudi lokalni kamnoseki.

Povsod, kjer je bilo naravnega kamna v izobilju, podobno tudi v Metliki, se je razvila kamnoseška dejavnost, ki je bila v preteklosti pomembna zaradi gradnje bivališč in drugih gospodarskih objektov, danes pa nam predstavljajo izjemne elemente kamnite arhitekturne dediščine.

Če hočemo razumeti gradnjo in lastnosti naravnega kamna, ga moramo znati obdelati. Na metliškem gradu bo potekala delavnica ročne obdelave naravnega kamna, ki ponuja priložnost, da se udeleženci spoznajo z orodji in tehnikami njegove obdelave.

V teoretičnem delu bodo strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije predstavili značilnosti gradnje v lokalnem okolju, projektanti pa primere uspešno prenovljenih objektov.

V nadaljevanju se bodo udeleženci seznanili z lastnostmi in uporabo naravnega kamna v tradicionalni gradnji. Poudarek bo na kamninah iz belokranjskih kamnolomov.

Drugi dan je namenjen praktični delavnici, v kateri bo prikazan postopek izdelave kamnoseškega profila in različnih površinskih obdelav. Udeleženci bodo klesali belokranjske dekorativne motive v žlebastem ali grebenastem profilu na plošči iz naravnega kamna.

Poseben program delavnice je namenjen tudi učencem iz bližnjih osnovnih šol.

Priporočamo udeležbo lastnikom kamnitih objektov in kulturnih spomenikov, zainteresirani javnosti, ljubiteljem kulturne dediščine in izvajalcem gradbenih ali vzdrževalnih del na objektih kulturne dediščine.

Prijavite se lahko TUKAJ.

Program 14-urne delavnice najdete na povezavi TUKAJ.


Vir: Zavod Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
98
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj