Na vsebino

Denarne spodbude po novem nižje, a namenjene vsem

Vsi trije belokranjski občinski sveti so na svojih zadnjih sejah sprejeli nov odlok o dodeljevanju denarnih spodbud dijakom Srednje šole Črnomelj. Ta določa, da se z novim šolskim letom denarne spodbude nekoliko znižajo in razširijo na vse programe SŠ Črnomelj, za dodeljevanje spodbud v višjih letnikih pa se ukinja pogoj doseženega povprečja ocen.

Lani so občinski sveti treh belokranjskih občin sprejeli odlok o dodeljevanju denarnih spodbud gimnazijcem Srednje šole Črnomelj. Na podlagi odloka so vsi dijaki, ki so se v šolskem letu 2021/22 vpisali v program gimnazija, prejemali po 100 evrov mesečne finančne spodbude, seveda ob predhodno vloženi prijavi na javni poziv ene od belokranjskih občin. Skupno je bilo takrat v prvi letnik gimnazije vpisanih 24 dijakov, kar je bilo devet več kot v predhodnem šolskem letu.

Ob tem so se pojavili predlogi, da bi bilo potrebno pomoč nameniti vsem vpisanim v SŠ Črnomelj, ne le gimnazijcem. V tem primeru bi znesek pomoči nekoliko znižali in ga namenili le za čas pouka, ne pa tudi za čas počitnic, torej za obdobje od septembra do junija. Predlog so na Občini Črnomelj upoštevali in pripravili novo besedilo akta, po katerem se denarne spodbude znižajo na 80 evrov mesečno za obdobje od septembra do junija, razširijo pa na vse programe SŠ Črnomelj, medtem ko se za dodeljevanje spodbud v višjih letnikih ukinja pogoj doseženega povprečja ocen. Po starem odloku je namreč finančna spodbuda pripadala tudi dijakom višjih letnikov, vendar le tistim, ki so dosegli povprečno oceno 3,5.

V šolskem letu 2022/23 bodo tako začeli z izplačevanjem denarnih spodbud vsem dijakom vpisanim v 1. letnik SŠ Črnomelj in 2. letnik programa gimnazija. V naslednjih letih pa bodo denarne spodbude prejemali tudi dijaki višjih letnikov.

V prihajajočem šolskem letu je v Srednjo šolo Črnomelj v prve letnike vseh programov sicer skupno vpisanih 31 dijakov (25 iz črnomaljske, pet iz metliške in eden iz semiške občine). Drugi letnik gimnazije pa bo obiskovalo 24 dijakov, od tega 18 iz črnomaljske, pet iz metliške ter dijak iz semiške občine.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj