Na vsebino

Odganjalci divjadi končali v smeteh

Pokopališče v Vojni vasi. Foto: A.R.
Pokopališče v Vojni vasi. Foto: A.R.

V zadnjem času se več najemnikov grobov na pokopališču v Vojni vasi pritožuje nad škodo, ki jo divjad povzroča na grobovih. To so opazili tudi na Komunali Črnomelj, ki upravlja s pokopališčem, zato so se skupaj z Občino Črnomelj kot lastnico pokopališča že večkrat pogovarjali o postavitvi zaščitne ograje.

"Trenutno smo v fazi planiranja širitve pokopališča. Za širitev in celovito ureditev pokopališča, ki se bo izvajala po fazah je več različnih variant. V tej fazi je še preveč neznank, da bi lahko z gotovostjo planirali, kje točno bo postavljena ograja, ki jo ureditev predvideva. Največja neznanka pri tem je, kako se bo Občina Črnomelj uspela dogovoriti o odkupu parcel, ki mejijo na pokopališče. Takoj ko bo to bolj ali manj jasno, bomo pristopili k postavitvi ograje proti divjadi," pravijo na črnomaljski komunali.

Po posvetu z Lovsko družino Črnomelj so na pokopališču namestili odganjalce divjadi, čeprav tudi sami lovci niso prepričani, da bo tovrsten način na daljši rok učinkovit. Odganjalce, ki delujejo na principu neprijetnega vonja, so delavci komunale postavili pretekli konec tedna, a očitno odganjalci ne motijo samo divjadi, saj so danes zjutraj opazili, da jih je nekdo v okolici ekološkega otoka pobral in preprosto vrgel v zabojnik za odpadke.

"Iz vsebine posode za odpadke (na fotografiji v spodnji galeriji, op.a.) ni mogoče sklepati v katero posodo so bili odganjalci odvrženi, saj v njej najdemo vse mogoče frakcije odpadkov. Sortiranje odpadkov pa je že druga tema," so ob tem zapisali na Komunali Črnomelj, kjer občane naprošajo za nekaj potrpljenja in razumevanja. Približujejo se namreč toplejši meseci, ko je pričakovati manj obiskov divjadi na pokopališču, do jeseni pa se bodo skušali domisliti kakšne bolj učinkovite rešitve.

Vir: Komunala Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj