Na vsebino

Dnevi dejavnosti na PŠ Štrekljevec

Na podružnični šoli Štrekljevec smo v tem tednu izvedli dneve dejavnosti.

Učenci 3. in 4. razreda smo se v začetku tedna posvetili zdravstveni in zobozdravstveni vzgoji. Obiskala nas je Katja Cerar s Centra za krepitev zdravja Črnomelj. Obnovili smo svoje znanje, kako uporabljati številko 112 in kaj je potrebno povedati, kadar kličemo. Seznanili smo se s temeljnimi postopki oživljanja z avtomatskim defibrilatorjem in ga preizkusili. Ugotovili smo, da je postopek kar zahteven. Spoznali smo tudi, kako oskrbeti rane manjših poškodb. Obnovili smo znanje o nalogah zob in skrbi za le-te. Obljubili smo, da bomo še bolj skrbeli za svoje zobe, kajti za lep nasmeh smo odgovorni sami.

Medtem, ko so drugošolci od srede do petka uživali v šoli v naravi v Črmošnjicah, smo učenci 1. razreda ob koncu tedna uživali v vožnji na rolerjih in skirojih. Na pohodu do vasi Kal so se nam pridružili učenci 3. in 4. razreda. Najprej smo si ogledali Lužo, kot kalu pravijo domačini. V pisnih virih je zapisana pripovedka, ki pripoveduje o tem, kako so se nekoč Kalani sprli z vragom in ga z vilami toliko časa tiščali ob skale pri kalu, da so se stopile. In res je v skalah dobro viden obris glave in telesa. Od tam nas je pot vodila do naslednje luže pod regionalno cesto, ki vodi v Novo mesto, nekoč pa je bila glavna trgovska pot. Ustavili smo se pri Kalskem zdencu. V preteklosti so tovrstni vodni viri služili napajanju živine, pranju perila in žejnim popotnikom.

Polni novih znanja, vtisov in doživetij smo zaključili teden. Še malo in kmalu se bomo podali na dolge in brezskrbne počitnice.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj