Na vsebino

Dnevi zeliščarstva v Beli krajini potekajo že šesto leto

Želite spoznati izdelke iz zelišč, poskusiti jedi z zelišči, zamenjati semena in sadike, kupiti lokalne izdelke in sodelovati na zeliščarskih ter likovnih delavnicah? Pridite k nam na Dneve zeliščarstva v Beli krajini, tako otroci kot odrasli!

S predavanjem Pridelava cvetočih zdravilnih rastlin, ki je potekalo včeraj na Zavodu za izobraževanje in kulturo Črnomelj, je Natalija Pelko iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto naredila uvod v dneve zeliščarstva. Spregovorila je o pridelavi in uporabi ognjiča, šentjanževke, kamilice, kapucinke, boreča in mačeh. Spodbudila je obiskovalce h gojenju zelišč in predstavila trende v Evropi na tem področju.

Osrednji dogodek Dnevov zeliščarstva v Beli krajini bo v soboto, 1. oktobra 2022. Začel se bo ob 8.30 v Kulturnem domu Črnomelj, s predavanjem strokovnjaka Rajka Vidriha iz Biotehniške fakultete iz Ljubljane, ki bo spregovoril o tehnološkem postopku izdelave kisa. Ob 10. uri pa bo pestro dogajanje na Medgeneracijskem vrtu, kjer bodo potekale zeliščarske delavnice tako za otroke kot odrasle, sejem izmenjave semen in sadik in tržnica lokalnih ponudnikov.

Na tržnici se bodo predstavili: Zeliščna kmetija Kočevar, Zeliščarske delavnice Alenka Kukman s. p., Zavod Jabolko, Sadjarsko društvo Bele krajine, Sadjarstvo Škof, Čebelarsko društvo Črnomelj, Društvo LAN Bela krajina, Oljarna Pečarič, Kmetija Pavlovič, Čebelarstvo Žagar, Zeliščna kmetija pod Hrelenom, Društvo kmečkih žena Črnomelj, Društvo kmečkih žena Griblje, Grm Novo mesto in Svetovalno središče Pokolpje, ZIK Črnomelj.

Na ploščadi pred Kulturnim domom Črnomelj bo delavnica Nariši zelišča in izdelke iz zelišč, z likovno skupino Ivanjščice. V spodnji avli Kulturnega doma Črnomelj pa bo na ogled razstava likovnih izdelkov otrok enote vrtca pri OŠ Dragatuš in razstava vezenin z motivi divje rastočih orhidej članic študijskega krožka ZIK Črnomelj.

Ne zamudite zeliščarskih dnevov in s svojo udeležbo podprite razvoj zeliščarske dejavnosti v Beli krajini.

Organizatorji dogodka: Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj, Zeliščna kmetija Kočevar, Zeliščarske delavnice, izobraževanje Alenka Kukman, Čebelarstvo Žagar, Zavod Jabolko, Sadjarsko društvo Bele krajine, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto in Mladinski center BIT.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj