Na vsebino

Dolnje Dobravice

Dolnje Dobravice so naselje in železniška postaja pri Metliki. Med drugo svetovno vojno so tu imeli Italijani svojo postojanko in velik bunker s katerim so varovali železniško progo. Očeta Marije Judnič (por. Sodec) so Italijani ustrelili, ko se je iz Metlike vračal domov v Dolnje Dobravice. Pri tem je krogla prebila izkaznico, ki jo je imel v žepu na levi strani srajce. Njegova hčerka jo še vedno hrani. Pripovedi Marije Judnič (por. Sodec) o ustrelitvi očeta, Antona Panjana o italijanski postojanki in Marjana Judniča o italijanskem bunkerju, si boste lahko ogledali v filmih, ki jih bomo objavili v kratkem.

Fotografije:

1. Marija Judnič (por. Sodec) ob železniški progi pri Dolnjih Dobravicah, kjer so Italijani 24. junija 1942 ustrelili njenega očeta.

2. Prva stran izkaznice Jožeta Judniča, ki so ga Italijani ustrelili 24. junija 1942. V izkaznici je luknja, ki jo je naredila krogla.

3. Izkaznica Jožeta Judniča z luknjo, ki jo je naredila krogla.

4. Marjan Judnič, Marija Judnič/Sodec, Anton Panjan in Božidar Flajšman, Železniška postaja Dolnje Dobravice, 12. oktober 2019.

5. Anton Panjan pred hišo, v kateri so imeli italijani svojo postojanko. Dolnje Dobravice, 12. oktober 2019.

6. Božidar Flajšman, Marija Judnič/Sodec, Marjan Judnič, Anton Panjan in Sonja Bezenšek pred ostanki italijanskega bunkerja nad železniško progo v Dolnjih Dobravicah, 12. oktober 2019.

7. Ostanki italijanskega bunkerja nad železniško progo v Dolnjih Dobravicah, 12. oktober 2019.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj