Na vsebino

Dom na Mirni gori v novi preobleki

Planinsko društvo Črnomelj je v letu 2015 praznovalo 90 let organiziranega planinstva v Beli krajini. Nov dom na Mirni gori pa so planinci predali svojemu namenu leta 1954.

Že dalj časa smo ugotavljali, da je zob časa načel zunanje lesene obloge na domu. Letos smo se odločili te obloge zamenjati z novimi in prepleskati okna in polkna. Predpriprave so trajale kar nekaj časa. Najti je bilo potrebno donatorje in sponzorje, ki bi s finančnimi sredstvi, materialom in storitvami pomagali ta projekt realizirati. Z delom smo začeli 1. 9. 2016 na severni strani doma. Velika uganka je bilo stanje pod obstoječimi oblogami. Ugotovili smo, da so bili ti deli popolnoma neizolirani. Na srečo so bili tramovi še zdravi, morali smo zamenjati samo enega. Veliko časa smo porabili za izravnavo sten, saj so bili tramovi še ročno tesani in zato tudi zviti. Severna stena, ki je po površini daleč največja, nam je šla dobro od rok, zato smo se lotili obnove lesenih delov še na ostalih stenah. Prepleskali smo tudi napušče strehe. Z manjšimi prekinitvami smo delali do 5. 10. 2016. V tem času je bilo opravljenih 610 ur prostovoljnega dela, ki so ga opravili prizadevni člani društva, na pomoč pa so nam priskočili tudi nekateri semiški planinci. Po končanih delih je dom dobil novo oblogo, izolirane stene pod oblogami, izoliran strop na celotnem domu, prepleskane napušče, okna in polkna. Velika zahvala velja donatorjem, sponzorjem in vsem, ki so sodelovali s prostovoljnim delom.

Vir: PD Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj