Na vsebino

Donacija za intervencijo na Krasu tudi med belokranjska gasilska društva

Ajdovski podjetnik Ivo Boscarol je Gasilski zvezi Slovenije nakazal 1,47 milijona evrov. Kot je zapisal v današnjem sporočilu za javnost, je s tem izpolnil javno obljubo, dano ob velikem požaru na Krasu letos julija. Takrat je napovedal, da bo prostovoljnim gasilcem doniral toliko sredstev, kot jim bo izplačala vlada. S tem je izenačil vsoto, ki jo je za intervencijo na Krasu gasilcem namenila vlada. Gasilskim društvom bo tako skupno razdeljenih več kot 5,8 milijona evrov zbranih sredstev.

Gasilska zveza Slovenije je sredstva za pokrivanje stroškov intervencije na Krasu prejela iz več različnih virov. Kot so sporočili z zveze, bodo v intervenciji udeleženim društvom razdelili več kot 5,8 milijona evrov sredstev, delodajalci pa bodo prejeli 613.260 evrov za pokrivanje stroškov odsotnosti gasilcev z dela.

Del sredstev je Gasilska zveza prejela preko pogodb z ministrstvom za obrambo oziroma uprave za zaščito in reševanje. "Prva je bila namenjena pokrivanju intervencijskih stroškov prostovoljnih gasilskih organizacij v višini 2.723.414,44 evrov. Druga pogodba je zajemala pokrivanje sredstev za dodatno opremljenost oziroma izboljšanje delovanja prostovoljnih gasilskih organizacij v višini 1.470.034,03 evrov," so sporočili z Gasilske zveze.

Znesek, ki ga je predvidela druga pogodba, je ob tem gasilcem doniral tudi podjetnik Ivo Boscarol. “Osnovni motivi za donacijo so bili zahvala za njihov trud, vzpodbuda, da bi zdržali naslednje dni v peklenskih razmerah, motivacija prostovoljcem, da bi se jim pridružili, in zato, da bi vedeli, da vsi Slovenci cenimo to, kar počnejo za prebivalce in naravo Krasa,” je Boscarol še zapisal v sporočilu.

Po pogodbi bo gasilska zveza sredstva, ki jih je Boscarol nakazal 24. oktobra, razdelila med organizacije prostovoljnih gasilcev po merilu sodelovanja prostovoljcev pri gašenju požara.

Kako se bodo delila sredstva po posameznih belokranjskih prostovoljnih gasilskih društvih si lahko ogledate v spodnji priponki.

Priponke

Vir: STA, MMC, foto: GZ Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj