Na vsebino

Dorothy Agnes Krasovec Eby - ameriška pilotka belokranjskega rodu

Dorothy v uniformi imenovani »generalova bela«, predhodnici kasnejše uniforme »Santiago modre«¸ https://waspfinalflight.blogspot.com/2011/
Dorothy v uniformi imenovani »generalova bela«, predhodnici kasnejše uniforme »Santiago modre«¸ https://waspfinalflight.blogspot.com/2011/

Na današnji dan pred 103 leti, se je v Združenih državah Amerike, belokranjskim staršem rodila Dorothy Agnes Krasovec. Ravno na dan žena rojena deklica je svetu že kot mladenka pokazala, da je njej in njenim kolegicam meja le nebo. Ustvarila si je kariero v poklicu, ki je bil sprva rezerviran za moške.

Dorothy Agnes Krasovec se je rodila 8. marca 1920 v Sandpointu (Idaho) v ZDA kot najmlajša od sedmih otrok. Njen oče je umrl, ko je imela komaj eno leto. Ko je bila stara pet let, se je mama z otroci preselila v severni Michigan. Pri osmih letih je prvič videla dvokrilno letalo, ki je letelo nad polotokom Michigan in takrat se je odločila, da se bo nekoč naučila leteti. Ko je bila stara 12 let se je z družino preselila v Rock Springs (Wyoming), kjer je končala srednjo šolo in začela delati kot tajnica. V lokalnem časopisu je naša članek, ki je govoril o usposabljanju civilnih pilotov.

Program je bil prvotno omejen na študente, vendar so leta 1940 opustil ta pogoj, kar ji je omogočilo, da se vpiše. Pri 21 letih je Dorothy prepričala svojo mamo, da ji je podpisala dovoljenje in julija 1941 si je prislužila naziv civilni pilot.

Dve leti kasneje je Dorothy prebrala časopisni članek o WASP (Women Airforce Service Pilots, ženske vojaške pilotke tudi ose) in se takoj prijavila. Z njo so opravili razgovor v Cheyennu (Wyoming) in po opravljenih vojaških fizičnih in pisnih preizkusih so ji rekli, naj se julija 1942 prijavi v Avenger Field kot članica razreda 44-W-1. Dorothy in njene sošolke so bili prvi razred, ki ga je Neiman Marcus opremil z novo uradno uniformo Santiago Blue WASP. 11. februarja 1944 je Dorothy skupaj z 48 drugimi mladimi pilotkami ponosno diplomirala in prejela srebrna krila WASP. Srebrna »osja« krila je med drugo svetovno vojno prejelo 1.074 žensk (od 25.000 prijavljenih in 1.830 sprejetih), ki so uspešno zaključile program usposabljanja za ženske vojaške pilote.

Po diplomi je bila nameščena v Merced Army Air Field v Merced (Kalifornija). Drugi dan bivanja tam je spoznala svojega bodočega moža, poročnika Douaglasa Ebyja. Hodila sta, dokler ni bil poročnik Eby premeščen. Njen naslednja stopnica v karieri je bilo šolanje za instrumentalno letenje ob zaključku katerega je dobila rating za instrumentalno letenje.

Po uspešno opravljenem šolanju je bila Dorothy poslana v Orlando (Florida) v AAF School of Applied Tactics, ki je skrbela za priprave na militarizacijo WASP. Po končanem tečaju se je vrnila v Merced in preostanek časa preživela kot inštruktorica WASP. Letela je tudi kot pomožna pilotka. Ko so bile razmere za let tako slabe, da je bilo potrebno znanje instrumentalnega letenja, je vozila različne pomembne osebe v San Francisco ali Oakland.

Po deaktivaciji je Dorothy ostala v Mercedu in delala kot tajnica. S Douglasom Ebyjem, takrat že kapitanom, sta se poročila 11. 7. 1945. Po vrnitvi v Guam je bil kapitan Eby del kontingenta, ki je letel nad bojno ladjo Missouri, ko je general MacArthur sprejel japonsko predajo.

Ko se je vrnil v ZDA sta začela skupno življenje v San Franciscu. Douaglas se je zaposlil pri Pan American World Airways kjer je delal do upokojitve leta 1978.

Imela sta dva sina, Davida in Donalda. Ko sta sinova odrasla, se je Dorothy vrnila k letenju. Postala je inštruktorica. Z možem sta uživala v svoji Cessni Skylane in z njo potovala po državi. Bila sta aktivna tudi na področju nepremičnin.

Dorothy Eby in njene kolegice vojaške pilotke WASP so 10. marca 2010 prejele najvišje civilno priznanje v ZDA, zlato medaljo kongresa. Podpolkovnica Micole Malachowski je ob podelitvi v svojem govoru poudarila: »Njihovi motivi, da so se pred mnogimi leti odločile leteti z letali niso bili slava al priznanje. Preprosto,imele so strast in svoj dar so se odločile uporabiti kot pomoč pri obrambi ne le ZDA, ampak celotnega svobodnega sveta pred tiranijo. In nikomur niso dovolile, da bi jih kdo pri tem oviral.«

Dorothy Krasovec Eby je umrla 20. septembra 2011 v Gardnervillu (Nevada).

In kako je Dorothy Krasovec Eby povezana z Belo krajino? Oče Dorothy Krasovec je Janez Krašovec, ki se rodil Marku Kraševcu in Mariji Ambrožič v Bušinji vasi 26. decembra 1873. Njena mama je leta 1883 že v ZDA rojena Mary Puhek. Njena starša, Dorothyjina stara starša, sta bila Jakob Puhek in Marija Rom, oba z Griča (Jakob, Grič 3; Marija, Grič 28). Poročila sta se verjetno že v ZDA in imela tam vsaj devet otrok.

Janez Krašovec in Mary Puhek sta se poročila 19. septembra 1899 v ZDA. Imela sta sedem otrok, najmlajša je bila Dorothy.

Morda se spomnite še enega Jakoba Puhka z Griča, ki je pri 19-ih letih umrl v rudarski nesreči v ZDA? O njem sem pisala julija lani. No, Jakob je bratranec Mary Puhek, Dorthyjine mame.

Za konec še to: Dorothy Agnes Krasovec Eby je moja 6. sestrična, enkrat odmaknjena.

In res čisto za konec: v Črnomlju še vedno čakamo prvo ulico poimenovano po ženski …

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj