Na vsebino

Družinska zgodba v knjigi Domačija ob vodnih kolesih

V Prelesju, ob reki Kolpi, na domačiji Madronič je bila v petek, 16. junija, zanimiva predstavitev knjige Domačija ob vodnih kolesih. Na dogodku sta avtorja knjige Peter in Petra Madronič predstavila družinsko zgodbo Madroničevih iz Prelesja. Skozi prigode, zanimive zapise, obujanje spominov sta obiskovalce popeljala v pretekli čas, ko so se še vrtela mlinska kolesa in je delovala žaga.

V knjigi so številni opisi raznih opravil, obogateni s slikovnim gradivom, dokumenti, fotografijami ter zahtevnimi tehničnimi risbami in skicami. Zgodovina domačije od mlina, žage do zametkov in razvoja turistične dejavnosti je primer podjetnosti in inovativnosti posameznika in družine, ki je postavila trdne temelje za gospodarski napredek Poljanske doline ob Kolpi.

Gost večera je bil dr. Božidar Flajšman, ki je v spremni besedi knjige zapisal: »Pričujoča knjiga je dragocen dokument časa, ki nam na nazoren in prepričljiv način prikazuje preteklost družine Madronič in življenje ljudi v času, ko je bil človek odvisen od naravne sile vode. Hkrati nas tudi opozarja da so kakovostni odnosi do narave in med ljudmi ključnega pomena za prijazno, bogato in človeka vredno življenje.«

Dogodek so s kulturnim program obogatili folklorna skupina Polančki pod mentorstvom Mire Madronič in glasbenik Marko Simčič. Program je povezoval Tadej Fink.

Dogodek so organizirali ZIK Črnomelj, Kulturno, turistično in športno društvo Stari trg ob Kolpi ter Krajevna skupnost Stari trg ob Kolpi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj