Na vsebino

DSO Metlika po obnovi z višjim bivalnim standardom

Dom starejših občanov Metlika je v teh dneh gradbišče.
Dom starejših občanov Metlika je v teh dneh gradbišče.

V Domu starejših občanov (DSO) Metlika so se po lanskoletni preureditvi mansardnih prostorov dislocirane enote za demenco, v začetku letošnjega leta lotili še celovite obnove matičnih prostorov na Mestnem trgu. Dom starejših v Metliki je bil namreč uspešen na razpisu za vlaganje v razvoj infrastrukture za oskrbo starejših iz sklada React. Z naložbo želijo zagotoviti 69 postelj in s tem prijazno ter varno bivalno okolje uporabnikom socialnih storitev v primeru izbruha epidemije covida-19 ali drugih nalezljivih bolezni.

Za naložbo, s katero bodo na Mestnem trgu dvignili standard namestitve v eno- oz. dvoposteljne, je DSO Metlika prejel 2,3 milijona evrov evropskih sredstev. Čeprav je šlo za 100-odstotno financiranje, se je zaradi vsesplošne draginje cena obnove po besedah direktorice doma Ivice Lozar pozneje dvignila, zato bodo morali 600 tisočakov zagotoviti sami. Kljub temu so zadovoljni, da jim je uspelo pridobiti tako zajetna evropska sredstva.

V decembru so 35 stanovalcev iz Mestnega trga preselili v prostore bližnje komende, kamor se je preselila tudi uprava doma. Ostalih 70 stanovalcev so preselili v dislocirano enoto. Dela morajo biti zaključena do oktobra, ko bodo stanovalce znova preselili nazaj v nove prostore, ki bodo ponujali veliko boljše bivalne pogoje. Ker v času izvajanja obnovitvenih del novih stanovalcev ne bodo sprejemali, nameravajo dodatno okrepiti storitev pomoč na domu.

V prihodnosti si želijo prenoviti tudi dvonadstropno stavbo komende, vendar morajo po besedah Lozarjeve najprej poiskati primeren razpis za sofinanciranje. Ker gre za eno najstarejših metliških stavb z velikim kulturnim pomenom, bo njena obnova velik zalogaj tudi z vidika ohranjanja kulturne dediščine.

DSO Metlika, ki sprejme 172 stanovalcem, je bil sicer v lanskem letu praktično polno zaseden. V dom so sprejeli 33 novih stanovalcev, odhodov v drugi dom, domov ali smrti je bilo 40. V zadnjega pol leta v dom sprejemajo le še metliške občane.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj