Na vsebino

Dva dokumentarca vredna ogleda

V minulih dve dneh je RTV Slovenija predvajala dva dokumentarca, švedskega in francoskega, ki govorita o poglabljanju stanovanjske krize v urbanih središčih povsod po svetu in pa o revščini v ZDA.

V nedeljo zvečer je bil na 2. programu na ogled švedski dokumentarni film "Pritisk":

Celovečerni dokumentarni film razišče in razkrije, kako multinacionalni kapitalski skladi poglabljajo stanovanjsko krizo v urbanih sredinah povsod po svetu. Prvotne stanovalce vlagatelji postopoma izrinjajo iz sosesk, z oddajo in preprodajo stanovanj pa nato mastno služijo. Najemnine in kupnine tako običajnim ljudem postanejo preprosto nedosegljive.

Film režiserja Fredrika Gerttena si lahko ogledate TUKAJ.

Včeraj pa je bil na 1. programu predvajan francoski dokumentarni film "Revni v bogati Ameriki":

"V ZDA pod pragom revščine živi kakih 43 milijonov ljudi, milijon in pol otrok je brez doma. Dokumentarna oddaja prikaže, kako so ljudje s službami prisiljeni bivati v avtomobilu, saj si ne morejo privoščiti plačila najemnine, kako dolge ure stojijo v improvizirani poljski bolnišnici in čakajo na pregled pri zdravniku – prostovoljcu, pa tudi, kako je v sodobnih Združenih državah Amerike živeti v raztrganem šotoru na cesti."

Povezava do filma je TUKAJ.

Oba dokumentarca sta vredna ogleda, sploh zdaj, ko imate malce več časa.

Vir: RTV Slovenija
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj