Na vsebino

Erasmus+ klub Srednje šole Črnomelj na izmenjavi v Španiji

V nedeljo zgodaj zjutraj so se dijakinje 3. aG, Leona Ambrožič, Ema Kambič in Neja Količ, ter dijak 4. ST, Rok Spahič, skupaj z mentoricama, Marto Strmec in Alexandro Kočevar, udeležili mednarodnega srečanja v okviru projekta Erasmus+ ‘International ICT Competitions Il for Incerasing the Quality of Secondary Education’.

1.dan

Pot nas je peljala do letališča v Zagrebu in po pristanku v Valenciji nas je čakala še dobra ura vožnje do mesta Alcoy, kjer smo preživeli naslednje 4 dni. Po namestitvi v hotelu smo nedeljsko popoldne preživeli v raziskovanju mesta, ki šteje 61.000 prebivalcev in je poznano kot industrijsko in univerzitetno mesto.

2.dan

V ponedeljek zjutraj smo se pred hotelom srečali z udeleženci vseh držav (Španija, Avstrija Češka, Portugalska) in se peš odpravili do gostiteljske šole Salesianos Juan XXIII School. Po predstavitvi šole je sledil še voden ogled učilnic, delavnic za praktični pouk, mladinskega centra, kjer smo preživeli veliko časa ob igranju namiznega tenisa in ročnega nogometa. Dijaki smo bili razdeljeni v 5 mednarodnih skupin in sledilo je utrjevanje IKT veščin v le-teh. V popoldanskem času smo se odpravili na kosilo ter voden ogled mesta, mestne hiše ter gledališča v salezijanski šoli Via verda.

3.dan

Naslednji dan po prihodu v šolo je sledilo mednarodno tekmovanje v Google predstavitvah ter animiranih GIF-ih. Po tekmovanju smo se odpravili v mesto Ibi, kjer smo imeli kosilo in kasneje obiskali tudi Technological Institute of Toy ter Arcade museum. Imeli smo priložnost preizkusiti se v različnih starejših video igricah ter novih simulatorjih. Za zaključek dneva je sledila skupna večerja in druženje v tradicionalnih prostorih društev ‘fila’.

4.dan

V sredo zjutraj smo pripravili kovčke, saj je sledila zadnja noč v mestu Alcoy. Zjutraj smo se udeležili Arduino delavnice, kjer smo spoznali, kako Arduino deluje in kako si lahko pomagamo z njim pri programiranju. Nato smo se z javnim prevozom odpravili do tovarne oliv (El Serpis Olives Factory). Le-ta je bila ustanovljena leta 1983 in ponuja več kot 20 različnih vrst konzerviranih oliv. Sledil je pohod do centra mesta, kjer smo si ogledali vojaško zaklonišče iz različnih vojnih obdobij. Po napornem dnevu smo se vrnili nazaj v šolo in skupaj z ekipo igrali ‘boccia’. Po krajši rekreaciji smo imeli skupen zaključni večer, na katerem so podelili certifikate za sodelovanje in nagradi za najboljši ekipi v tekmovanju. Na naše veselje je Neja Količ skupaj z mednarodno ekipo dosegla odlično 1.mesto.

5.dan

Po zadnji noči v Alcoyu nas je zjutraj pričakal avtobus za Valencio. Na ogledu po mestu smo občudovali njegovo prelepo arhitekturo, imeli pa smo tudi to srečo, da smo si lahko ogledali tradicionalni festival ‘The Fallas of Valencia’, ki ga praznujejo vsako leto od 15. do 19. marca. V ta namen po celem mestu postavijo živopisne skulpture, dogodek pa spremlja glasno pokanje pirotehničnih sredstev ‘Mascletà’.

Po lepo preživetem tednu smo se poslovili od Čehov in Špancev, z Avstrijci in Portugalci pa smo se namestili v hotelu, kjer smo preživeli še zadnjo noč skupnega druženja. Polni doživetij in novih IKT veščin smo naslednje jutro pričakali polet domov.

Vir: Srednja šola Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj