Na vsebino

EU projekt, moj projekt

»EU projekt, moj projekt« v Mestni muzejski zbirki Črnomelj

Mestna muzejska zbirka Črnomelj (MMZČ), vzpostavljena z 85% sofinanciranjem iz sredstev strukturnih skladov Evropske Unije in odprta 4. julija 2013, je bila ena izmed lokacij na katerih je potekal vseslovenski projekt promocije dela strukturnih skladov Evropske unije in dela Službe Vlade Republike Slovenije za regionalni razvoj.

V soboto, 19. septembra, je na lokaciji MMZČ potekal program osredotočen na spoznavanje prazgodovinske podobe Črnomlja in zabave najmlajših. MMZČ je bila odprta in zbirka dosegljiva brezplačno od 8. ure dopoldne naprej. Tokom dneva si je več posameznikov ogledalo stalno razstavo, popoldne pa je sledil program za najmlajše. Ob 16. uri se je po začetnem nagovoru pričela delavnica »Spoznajmo in narišimo prazgodovinski Črnomelj«, v okviru katere so otroci spoznali temeljne lastnosti prazgodovinske naselbine in jo narisali, nato pa iz umetne mase izdelali lonec po prazgodovinski podobi. S tem so se dotaknili več kot dve tisočletji starih podob našega kraja in tehnologije, ki je prazgodovinskemu človeku omogočila shranjevanje živil in s tem življenje. Po uvodnem nagovoru Janeza Weissa je otroško delavnico vodila Vita Jankovič s pomočjo prostovoljk iz Mladinskega centra BIT. Ob 18. uri pa je za najmlajše sledila predstava »Čarovnik Jani, otroci nasme-Jani«.

Ob 20. uri se je pričelo predavanje »Dolenjska in Bela krajina v železni dobi« na katerem je mednarodno priznani arheolog, dr. Janez Dular, spregovoril o podobah Dolenjske in Bele krajine v času železne dobe (800 pr. n. št. – 14 n. št.). Spoznali smo podobo krajine in njene glavne naselbine s poudarkom na prazgodovinskem Kučarju, Črnomlju in Šleminah nad Vinico. Prikazano je bilo železarstvo kot temeljna (industrijska) dejavnost teh skupnosti, njihova prehrana (na podlagi arheolozooloških in paleobotaničnih najdb) in bivališča ter stiki s tujimi skupnostmi očitni iz arheološkega materiala tujega izvora. Kdo bi le vedel, da so prazgodovinski prebivalci okolice današnjega Dragatuša izdelovali ponaredke tedaj cenjene južnoitalijanske (daunijske) keramike? V predavanju, ki je z vprašanji trajalo dve uri smo spoznali podobe starodavnosti, življenja naših daljnih predhodnikov, in se naučili marsikatero zanimivost ter novost. Po predavanju je sledila pogostitev, program pa je bil uspešno zaključen ob 22.30 uri zvečer.

Na še veliko uspešno izpeljanih projektov Evropske unije!

Vir: Mestna muzejska zbirka Črnomelj, RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj