Na vsebino

Evropski teden mobilnosti v občini Metlika

Občina Metlika bo s partnerji – akterji letos že četrto leto sodelovala pri izvedbi projekta Evropski teden mobilnosti (krajše - ETM), ki se v Sloveniji izvaja v koordinaciji Ministrstva za infrastrukturo in regijskih razvojnih agencij.

Gre za tradicionalno evropsko pobudo, ki lokalne skupnosti spodbuja k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov. Prizadevanja za človeku in okolju prijaznejše načine mobilnosti vsako leto povežejo na tisoče sodelujočih mest.

ETM poteka vsako leto med 16. do 22. septembrom, pod različnimi slogani. Letošnji slogan je »ZDRUŽUJ IN UČINKOVITO POTUJ«;

Tudi v letošnjem letu smo poleg obeh šol, vrtca in knjižice, ki v projektu sodelujejo že od 2015, k sodelovanju pritegnili tudi nekatere ustanove in društva, ki v okviru svojih programov izvajajo nekatere aktivnosti povezane s trajno mobilnostjo; Svet za preventivo in vzgojo Občine Metlika, Šola zdravja (Metlika, Suhor, Gradac, Podzemelj in Radovica), Zdravstveni dom Metlika, Društvo invalidov Metlika, Dom starejših občanov Metlika ter Srebrni dvor v okviru Doma starejših občanov Metlika, Šent Metlika, Hiša sadeži družbe Metlika in Društvo prijateljev mladine.

Veseli smo odziva partnerjev – akterjev, ki bodo program ETM oblikovali v letošnjem letu. Še posebej pa nas veseli, da se je nekaj partnerjev pri izvedbi aktivnosti celo povezalo in jih bodo izvedli skupaj.

V prilogi je Program aktivnosti ETM v letu 2018 na območju občine Metlika!

Glede na to, da je letošnji ETM posvečen predvsem starejšim, bo Občina Metlika, dne 20. septembra 2018, ob 9.00 uri, v Kulturnem domu Metlika, organizirala delavnice »Ostanimo mobilni«, s katerimi želi prispevati k večji ozaveščenosti o pomenu trajnostne mobilnosti med starejšimi. Predstavljene bodo drugačne rešitve pri prevozu in organizaciji dnevnih poti ter koristi hoje za zdravje in dobro počutje, kot tudi socialne, ekonomske in okoljske prednosti pešačenja, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza.

Cilji delavnice je nagovoriti starejše in širšo javnost o pomenu mobilnosti za starejše, opozoriti na pozitivne vplive trajnostne mobilnosti na zdravje in okolje.

Delavnice bodo priložnost, da starejši izrazijo svoje mnenje, delijo znanja, izkušnje ter izpostavijo svoje potrebe in aktualno problematiko s področja trajnostne mobilnosti.

S temi aktivnostmi se Občina Metlika v času Evropskega tedna mobilnosti pridružujemo letošnji nacionalni akciji ozaveščanja o pomenu trajnostne mobilnosti med starejšimi, ki jo je pripravila Medresorska delovna skupina za trajnostno mobilnost.

Priponke

Vir: Občina Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj