Na vsebino

FOTO: Zaradi obilnih padavin narasla reka Kolpa

Foto: Poljanska dolina ob Kolpi
Foto: Poljanska dolina ob Kolpi

Kolpa je danes zjutraj v zgornjem toku močno narasla, kar je posledica izrazitih padavin iz Kvarnerja proti vzhodni Sloveniji. Pretok se v zgornjem toku trenutno že umirja, tudi v srednjem toku se postopno naraščanje upočasnjuje, vendar na tem rečnem odseku Kolpa še poplavlja, je za STA pojasnil pojasnil hidrolog Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Golob.

Kolpa poplavlja na območju pogostejših poplav. Visokovodni val se bo proti večeru in pa v noči na sredo gibal po reki navzdol, je pojasnil Golob. Dodal je, da se val ne bo bistveno povečeval, saj spodnji pritoki Kolpe niso tako narasli. Na postaji Sodevci je bil današnji najvišji vodostaj 40 cm nižji kot ob poplavah lanskega septembra.

Obilne padavine so po besedah meteorologa z Arsa Anžeta Medveda danes sicer za nami. "Sedaj smo v pričakovanju prehoda vremenske fronte, ko bodo še nastale posamezne plohe in nevihte, ampak res tako burnega dogajanja, kot je bilo ponoči in zjutraj, pa vseeno ne pričakujemo več," je dejal.

Ponoči se bo vreme povsod umirilo in tudi delno razjasnilo. V sredo zjutraj lahko po nekaterih nižinah pričakujemo megleno jutro, nekaj več oblačnosti pa bo na zahodu, kajti še bo pihal vlažen jugozahodnik. Čez dan bo na zahodu oblačno, lahko rahlo dežuje. Predvsem proti vzhodu, severovzhodu pa bo nekaj več jasnine, zato bo tam tudi najlepše vreme, je še dodal Medved.

V noči na četrtek bodo na jugu nastale rahle padavine in do jutra že ponehale. Čez dan bo v vzhodnih krajih dokaj sončno, na zahodu pa povečini oblačno z rahlim dežjem. V četrtek zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile, v noči na petek zajele vso Slovenijo ter v petek čez dan postopno oslabele in ponehale. Arso je za severozahod in jugozahod Slovenije izdal oranžno opozorilo.

Vir: STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj