Na vsebino

Nepridipravi med prazniki ne počivajo

Policisti na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju so v preteklih letih v dneh pred praznikom dneva spomina na mrtve, na parkirnih prostorih pokopališč obravnavali primere tatvin iz odklenjenih vozil in vlomov, ko so oškodovanci na vidnih mestih v avtomobilih puščali predmete. Občane zato pozivajo, naj poskrbijo za varnost svojega premoženja.

Vozila naj skrbno zaklepajo, na sedežih, armaturnih ploščah in v prtljažniku pa ne puščajo predmetov. Predmeti v vrečki ali torbici, ki sicer niso dragoceni, so lahko vaba za storilce, povzročena škoda na vozilu pa bo v tem primeru zaradi vloma večja, kot je vrednost ukradenih predmetov. Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobilnih telefonov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah in teh predmetov ne puščajte brez nadzora.

Dobri sosedski odnosi nepogrešljivi

Ob odhodu od doma skrbno zapirajte okna in zaklepajte vrata, ključev vrat pa ne odlagajte na tako imenovana "skrita mesta" (pod predpražnikom, pod lončkom za rože, ipd.). Policisti opozarjajo tudi na primerno hrambo denarja in vrednejšega nakita, ki naj bo shranjeno v sefu. »Naše izkušnje kažejo, da so pri učinkovitemu preprečevanju vlomov v stanovanja in stanovanjske hiše nepogrešljivi dobri sosedski odnosi. Ob odhodu od doma poprosimo sosede, da so pozorni na našo hišo, ob pojavu sumljivih oseb ali vozil pa naj takoj pokličejo na številko 113 in policistom sporočijo opis sumljivih oseb in registrsko številko vozila. Policisti se bodo odzvali in preverili okoliščine,« opozarjajo s PU Novo mesto.

Za volan le povsem trezni in spočiti

Kljub številnim opozorilom o posledicah vožnje pod vplivom alkohola, policisti dnevno obravnavajo prometne nesreče in prekrške, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola. Razmere na tem področju so zaskrbljujoče, zato ponovno opozarjajo vse voznike, da za volan sedejo le povsem trezni in spočiti ter dosledno upoštevajo cestno prometna pravila.

Pešci v prometu še posebej ranljivi

V tem obdobju se običajno poveča število prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, zato k večji previdnosti pozivamo tako pešce, kot voznike osebnih avtomobilov. Nekateri se bodo v teh dneh na bližnja pokopališča odpravili peš. Poskrbijo naj za svojo vidnost z nošenjem svetlih oblačil ali z uporabo svetlobnih teles. Na pešce naj bodo še posebej pozorni vozniki, odstopijo naj jim prednost, v bližini prehodov za pešce naj zmanjšajo hitrost in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu.

Vir: PU Novo mesto

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj