Na vsebino

Z zgodbo iz viniške narodne čitalnice dvakrat napolnili dvorano OŠ Vinica

Več kot 650 obiskovalcev smo našteli v prvih dveh uprizoritvah predstave 1914 - Zgodba iz viniške narodne čitalnice, ki smo jo 28. in 29. oktobra 2023 pripravili člani in podporniki Kulturno umetniškega društva Oton Župančič Vinica.

Letni koncert društva smo se tako kot lani odločili izvesti kot pravo folklorno predstavo, v kateri smo pripravili kar nekaj presenečenj za obiskovalce. Inspiracija za zgodbo je prišla iz bogatih arhivskih zapisov in ustnih pričevanj, ki razodevajo Vinico kot izjemno živahen kraj s pestrim dogajanjem in zanimivim družbenim življenjem skozi celotno zgodovino. Navdihnili so nas resnični in skoraj neverjetni dogodki med 25. 5. 1914, ko je v Belo krajino pripeljal prvi vlak, in poletjem 1914, ko je ta isti vlak odpeljal prve fante na fronto prve svetovne vojne. Zgodba se v celoti dogaja v gostilni "Pri Školniku" oz. v narodni čitalnici, ki je tam delovala od leta 1890.

Letos je v predstavi sodelovalo skoraj 130 nastopajočih, zbranih v otroško, mladinsko in odraslo folklorno skupino, začetno tamburaško skupino, Viniške tamburaše, Viniške fante, Viniške cure in nekaj naših projektnih in podpornih članov, ki so pomagali dodati smetano na torto. V glavnih vlogah so nastopili Anita Petek (gostilničarka Školnikova), Jan Hudelja (nadučitelj Franjo Lovšin), Maruša Špehar (učiteljica Leopoldina Bavdek), Jurij Ivanušič (dr. Jura Adlešič), Jaka Špehar (pianist) in Sašo Žepuhar (župnik Jurij König). Scenarij in umetniško vodstvo je zagotovil Sašo Žepuhar, organizacijo pa upravni odbor društva pod vodstvom predsednice Željke Karin Biličič. Za kostumografijo in gledališko pripravo je poskrbel Jan Hudelja, za frizuro in make up Ivona Spahić in Mojca Mravinec, za zvok in luč pa ekipa Jurija Klobučarja.

Skupine so na nastop pripravljali vodje Mojca Mravinec (tamburaške sekcije), Sašo Žepuhar (odrasla folklorna skupina), Anita Peršič (otroška folklorna skupina) in Željka Karin Biličič (mladinska folklorna skupina) s svojimi pomočniki. Za pomoč pri izvedbi se zahvaljujemo Občini Črnomelj, JSKD OI Črnomelj, JK Zvok in luč, Jurij Klobučar s.p., Osnovni šoli Vinica, AFS France Marolt, Bar pri Pavliču, Andrej Kobe s.p., Bar Viničanka, Marjana Trdič s.p., Frizerski salon Ivona, Ivona Spahić, s.p., Šiviljstvo Knofek, Ivanka Mravinec s.p., Ivan Kajin s.p., Janezu Mravincu, Lovski družini Vinica, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Vinica, Dušanu Špeharju, Robertini Ladika Migalič, župniku Antonu Gnidovcu, Kazimirju Školniku, Juriju Brozoviču, Sari Mužar in zlatim članom KUD Oton Župančič Vinica.

Projekt je sofinanciral Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj