Na vsebino

Gibanje Svoboda v Črnomlju proti pretirani podražitvi vrtcev

Nov vrtec Loka v Črnomlju. Foto: A.R.
Nov vrtec Loka v Črnomlju. Foto: A.R.

Na dnevnem redu četrtkove seje črnomaljskih občinskih svetnikov je tudi predlog povišanja cen vrtcev. Te bi bile višje za približno 20 do 35 odstotkov, odvisno od starosti otroka in programa, ki ga malček obiskuje. Nad predlaganimi podražitvami vrtcev so bili neprijetno presenečeni v svetniški skupini Gibanja Svoboda, kjer pravijo, da so predlagane podražitve nesprejemljive, saj močno presegajo tako dvig inflacije, kot tudi povišanje dela plač javnih uslužbencev.

»Določanje cen vrtcev je v izključni pristojnosti občin, zato je potrebno spomniti, da je država za letošnje leto občinam dvignila povprečnine kar za 53 evrov na prebivalca prav zato, da bi omilila učinke inflacije zaradi draženja energentov in drugih dobrin ter povišanja plač dela javnih uslužbencev. V Gibanju Svoboda menimo, da predlagane podražitve vrtcev jasno kažejo zanemarjanje področja predšolske vzgoje v preteklih letih, hkrati pa so pretirano prelaganje bremena na ramena staršev,« so v sporočilu za javnost zapisali črnomaljski občinski svetniki Gibanja Svoboda. Ker tako visoki podražitvi nasprotujejo, bodo predlagali umik točke z dnevnega reda seje, občinski upravi pa predlagali, da v okviru pristojnosti poišče notranje rezerve, ki bodo omogočile mladim družinam nižje stroške vrtcev.

»Za Gibanje Svoboda vlaganja v razvoj ne pomenijo zgolj vlaganj v zidove in infrastrukturo, temveč predvsem vlaganja v ljudi. Mlade družine si to gotovo zaslužijo. Upamo, da bodo tudi druge svetniške skupine v občinskem svetu Občine Črnomelj prepoznale pomen ustvarjanja ustreznih pogojev za kakovostno življenje mladih družin v Črnomlju in naš predlog podprle,« so še zapisali.

Na Občini Črnomelj ob predlaganem sprejetju ekonomske cene vrtcev ocenjujejo, da bo občina, glede na trenutno veljavno ceno vrtca, iz proračuna mesečno plačevala 35.000 evrov več, razliko v višini 22.250 evrov pa bodo pokrili starši oz. pristojno ministrstvo za vsakega drugega ali več otrok iz iste družine.

Kot so še zapisali v gradivu za občinsko sejo, bi nesprejetje sklepa o povišanju cen programov vrtcev pomenilo, da bi morala občina iz svojega proračuna mesečno zagotavljati dobrih 57.000 evrov več sredstev, kar na letnem nivoju znaša 687.456 evrov. To predstavlja celotno razliko plače zaposlenih, materialnih stroškov, prehrane ter ostalih stroškov od trenutno veljavne ekonomske cene vrtca.

Primerjavo trenutno veljavnih in predlaganih novih cen vrtcev, si lahko pogledate v priponki.

Priponke

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj