Na vsebino

Šampioni Vinske vigredi: padla je tudi dvajsetica

Foto: Društvo vinogradnikov Metlika
Foto: Društvo vinogradnikov Metlika

Društvo vinogradnikov Metlika je v soboto organiziralo ocenjevanje vin za letošnjo 41. Vinsko vigred, ki bo od 19. do 21. maja potekala v Metliki. Tri ocenjevalne komisije so letos v oceno prejele 219 vzorcev, med katerimi so bili poleg belokranjskih tudi vzorci iz hrvaške Vivodine z okolico, tako da je bilo ocenjevanje mednarodno.

Kljub temu, da so vinarje lani pestile ekstremne vremenske razmere in so bile napovedi letine sprva precej pesimistične, je ocenjevanje po besedah njegovega vodje Andreja Bajuka pokazalo, da so vina letnika 2022 zelo dobra, če ne kar odlična. O tem pričajo tudi visoke ocene, kar pomeni, da so pridelovalci tako v vinogradih kot pozneje v kleteh opravili izvrstno delo. Zgodila se je tudi prava redkost na tovrstnih ocenjevanjih, saj je posamezen vzorec dosegel najvišje možno število točk (20). Gre za šampion predikatnih in posebnih vin, rumeni muškat suhi jagodni izbor 2011, ki so ga pridelali v vinski kleti Prus.

Naziva šampion belokranjec PTP in šampion metliška črnina PTP si je prislužila Vinska klet Metlika, ki se ponaša tudi s prvakom penečih vin. Naziv šampion tekočega letnika – suho vino si je prislužila družina Plut iz Drašičev, naziv šampion predikatnih in posebnih vin gre v vinsko klet Prus, iz katere je tudi prvak modre frankinje letnika 2022. S prvakom rumenega muškata 2022 se ponaša klet Dolc 1834, šampion tujih vin pa gre tokrat v roke Josipu Rajakoviću s Hrvaške.

Po končanem ocenjevanju vin je strokovna komisija obiskala aktualne šampione in preverila, ali je ocenjeno vino tudi dejansko v njihovih kleteh.

Slovesna podelitev diplom za ocenjena vina in šampionskih nazivov bo na Vinski vigredi 19. maja.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj