Na vsebino

Gneča na mejnih prehodih nejevoljo vzbuja tudi pri okoliških prebivalcih

Promet je močno povečan na večini mejnih prehodov s Hrvaško, vozniki pri prestopu meje ponekod čakajo več kot dve uri. Do daljšega čakanja za izstop iz države prihaja tudi zaradi doslednega preverjanja pogoja PCT na hrvaški strani.

Kolone vozil se vijejo tako proti Hrvaški kot Avstriji, saj se precej turistov že vrača domov. Na podravski avtocesti, kjer se je od jutra vila tudi več kot 10-kilometrska kolona vozil, namenjenih na Hrvaško, se je promet umiril, prometnoinformacijski center ne poroča več o zastojih.

Daljši zastoji pa že ves dan vztrajajo na večini mejnih prehodih s Hrvaško. Na Sečovljah, Dragonji, Starodu, v Petrinji, Žuniči in Metliki vozniki pri izstopu iz Slovenije čakajo več kot dve uri, na Jelšanah pa tudi več kot štiri ure, je ob 17. uri sporočila Sonja Mihelčič iz prometnoinfromacijskega centra. Na teh mejnih prehodih so daljše čakalne dobe tudi pri vstopu v Slovenijo.

Razlogi za daljše čakalne dobe so poleg pričakovano povečanega prometa v času turistične sezone tudi preverjanje pogojev za vstop, vključno s pogoji PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) na hrvaški strani. "Upoštevati je treba tudi, da so hrvaški varnostni organi danes imeli težave z IT sistemom na mejnem prehodu Pribanjci (Vinica), zaradi česar mejni prehod do okoli 16. ure ni obratoval. Posledično je bil tudi promet na prehodu Vinica, preusmerjen na prehod Metlika, nekateri potniki pa so se po obvestilu na spletni strani tudi preusmerili na druge mejne prehode, kar je še dodatno zgostilo promet na izstopu iz države," so pojasnili na Generalni policijski upravi. Vse voznike ob tem pozivajo, da pred potovanjem preverijo stanje prometa na mejnih prehodih, izbirajo manj obremenjene mejne prehode in če je mogoče, tudi manj obremenjene dele dneva za potovanja.

Gneča in čakalne dobe na mejnih prehodih pa težav ne povzročajo zgolj potnikom, temveč tudi lokalnemu prebivalstvu. "Gneča je ves čas, ob petkih, ob sobotah. Ne moreš v trgovino, ne moreš na bencinsko črpalko," je za Televizijo Slovenija dejal domačin iz Vinice Borut Frankovič. "Ena pritožba je bila, da so ljudje, ki čakajo v vrstah, precej nesramni. Da ne govorim o tem, da zmečejo vse, kar imajo v avtu – smeti, plastenke. To občane najbolj moti," je dejal župan občine Črnomelj Andrej Kavšek.

Vir: MMC RTV SLO, Televizija Slovenija, STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj