Na vsebino

Gospodarstvo raste, plače zaostajajo

Gospodarstvo v občini Črnomelj je že četrto leto v fazi okrevanja, vendar še ne dosega rezultatov pred krizo, je razvidno iz poročila o poslovanju gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v občini Črnomelj v letu 2018, ki ga je pripravil Razvojno informacijski center Bela krajina. Brezposelnost se je od decembra 2017 do decembra 2018 zmanjšala za 1,6 odstotne točke. V občini je lani poslovalo 257 gospodarskih družb, ki so v primerjavi z letom 2017 zaposlovale 13 odstotkov več ljudi. Prihodke od prodaje so povečale tako na domačem kot na tujih trgih. Z dobičkom je poslovalo krepko več kot dve tretjini družb.

Število samostojnih podjetnikov se še naprej zmanjšuje, ustvarili pa so za pet odstotkov manj prihodkov od prodaje. Najpomembnejša dejavnost samostojnih podjetnikov je gradbeništvo, kjer je delovalo največ podjetnikov in v povprečju so tudi izplačevali najvišje plače med podjetniki.

Brezposelnih manj

Decembra lani je stopnja brezposelnosti v občini Črnomelj znašala 11,1 odstotka, kar je 1,6 odstotne točke manj kot decembra 2017. Trend upadanja brezposelnosti se nadaljuje tudi v letošnjem letu. Med brezposelnimi prevladujejo osebe nad 55 let, sledi skupina med 30-im in 39–im letom starosti.

Plače krepko za plačami v regiji

Povprečna bruto plača v občini Črnomelj je lani znašala 1.293 evrov, kar je 2,7 odstotka več glede na preteklo leto. Povprečna plača v občini pa zaostaja za povprečno plačo v regiji za 500 evrov in dosega zgolj 72 odstotkov plače v regiji. Za povprečno plačo v Sloveniji zaostaja za 358 evrov, oziroma je manjša za 21,7 odstotka od povprečne plače v gospodarskih družbah v Sloveniji. Zaostanek v povprečnih plačah se je tako v zadnjem letu spet nekoliko povečal, saj se je v povprečju plača v regiji dvignila za 4,1 odstotka v Sloveniji pa za skoraj 4,5 odstotka.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
55
64
74
87
97
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj