Na vsebino

Gremo na semš`ki plac

Včeraj smo imeli v Semiču drugo leto zapored dogodek imenovan " Gremo na semš`ki plac".

Dogodek se je začel s predstavo za otroke na ploščadi pred KC Semič - TIC Semič z naslovom Zrcalce v izvedbi vzgojiteljic Vrtca Sonček, Semič.

V Trškem jedru smo na predstavitvi "Jame, misteriozen kraj neznanega" izvedeli o delu jamarjev, biotski pomembnosti jam ter drugih belokranjskih posebnostih z vidika biologije in jam. Na predstavitvi so sodelovali Jamarski klub Krka in Zavod RS za varstvo narave OI Novo mesto. Po predstavitvi so imeli Semiški klobukarji, člani društva vinogradnikov Semič, krajši koncert z naslovom "V starodavnih časih". Za njimi so na oder stopili člani gledališke skupine KD Stari trg ob Kolpi z veseloigro "Korona situacija".

V muzejski hiši Semič je potekala Poletna muzejska noč v sklopu katere sta bila izvedena dva dogodka. Že prej omenjena predstavitev "Jame, misteriozen kraj neznanega" ter v centru narave Bele krajine doživljajska pravljica za otroke "Gozdne živali v Mladičkem brezju".

Učni vrt Dr. Derganca je bil tudi poln dogodkov. Z belokranjskim gobarskim društvom in OŠ Belokranjskega odreda Semič je bil izveden voden ogled zeliščnega vrta, oblikovanje venčkov in šopkov iz sivke ter izdelava pesta iz bazilike. Na voljo je bil tudi sivkin sladoled Slaščičarne "pri Neđotu" iz Semiča. Na učenem vrtu se je tudi odprla razstava vinskega hrama, kjer si lahko ogledate kako so izgledali nekoč vinski hrami vključno s starim vinogradniškim orodjem.

Leto 2021 je mednarodno leto sadja in zelenjave. V sklopu tega je imela dr. Mateja Colarič Bajc z Visoka šola za upravljanje podeželja GRM Novo mesto predstavitev o pomenu sadja in zelenjave kot del naše vsakdanje prehrane. Janez Gačnik, z zavoda Jabolko, je na učnem vrtu imel predstavitev pomena travniških sadovnjakov ter kako jih ohraniti.

Sočasno je v trškem jedru potekala tržnica domače obrti in kulinarike. Vinoteka Semič je imela odprta vrata in Malinca mobil, kjer so podarjali palačinke. Za glasbo je poskrbela glasbena skupina The Plut Family.

Vir: Občina Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj