Na vsebino

Včeraj rekordnih 387 okužb, incidenca se bliža meji epidemije

Po 3665 testiranjih v sredo je bilo potrjenih rekordnih 387 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 131 bolnikov, 21 jih je na intenzivni negi. Za covidom-19 je umrl en bolnik.

V primerjavi s sredo se v bolnišnicah zdravi devet novih bolnikov, eden manj je na oddelku intenzivne nege.

V sredo je bilo pozitivnih 10,55 odstotka vseh testov na novi koronavirus.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo največ okužb potrjenih v Ljubljani, in sicer 64. Sledita Novo mesto in Vrhnika s 17, Domžale s 15, Škofljica z 11 in Škofja Loka z 10 okužbami.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev (incidenca) 128.

Premier Janša je v torek pojasnil, da bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti ukrepe, ki smo jih spomladi, če bi število okuženih preseglo 140 okužb na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh.

Umrlo že 160 bolnikov

V Sloveniji je bilo do četrtka opravljenih 247.771 testiranj na novi koronavirus, potrjenih pa je bilo 7507 okužb. Za covidom-19 je umrlo 160 bolnikov.

Vlada sprejema nove ukrepe

Vlada bo na seji predvidoma sprejela nekaj novih ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa.

Kot je razvidno iz načrta ukrepov, so v drugem svežnju med ključnimi ukrepi: 1. strežba samo sedečim za mizami, pri čemer morajo biti mize bolj na redko kot doslej, 2. zbiranje do 10 ljudi javno in zasebno z izjemo kulturnih, športnih prireditev ob upoštevanju ukrepov, verskih obredov in porok; 3. omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih (trgovinah, bankah, poštah, uradih) glede na velikost prostora.

Vlada bi s tem skorajda izčrpala ukrepe, ki jih ima v okviru t. i. oranžne faze ukrepanja. Na voljo bi ji ostali le še ukrepi, kot so zapora posameznih občin ali regij, zaprtje gostinskih lokalov in športnih dvoran ter ustavitev nenujnih zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev.

"Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju in bi bilo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov, od teh več kot 50 na intenzivni negi, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti podobne ukrepe, ki smo jih sprejemali spomladi," je v torek svaril Janša.

Vir: RTV SLO

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj