Na vsebino

Kulturni dan - Krakar

V sredo, 30. 9. 2020, so učenci 6. razredov na kulturnem dnevu spoznavali domačina in priznanega slovenskega pesnika Lojzeta Krakarja.

En razred v živo v učilnici, drugi pa preko aplikacije MS Teams so spoznali njegovo življenje. Izvedeli so nekaj zanimivih podatkov iz težkega in pestrega življenja semiškega pesnika, novinarja, urednika in prevajalca, ki mu je bivanje v koncentracijskih taboriščih pustilo globok pečat. Njegovo čutenje do semiških goric, v katerih je iskal uteho, in trpljenje, ki ga je preživel, je ubesedil v številnih pesniških zbirkah, ki so jih učenci ob tem spoznali.

Dan so nadaljevali v semiški cerkvi sv. Štefana, kjer jim je gospod župnik Luka Zidanšek predstavil nekaj splošnih podatkov iz zgodovine, obnov in podobe cerkve. Imeli so si možnost ogledati nov mozaik, ki krasi kapelico pred cerkvijo ter notranjost nedavno obnovljene cerkve. Po ogledu doprsnega kipa Lojzeta Krakarja na pročelju muzeja so se odpravili proti njegovi rojstni hiši. Tam so poslušali recitacijo pesmi, ki jih je Krakar posvetil rodni grudi. Na srečo smo pri hiši srečali tudi Krakarjevega zeta, gospoda Vogla, ki je z učenci delil nekaj lastnih izkušenj in spominov na ženinega moža. Z višine so opazovali Semič in si zapisali ključne podatke o kraju ter se odpravili proti semiškemu pokopališču, kjer so si ogledali Krakarjevo zadnje počivališče.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj