Na vsebino

Ideja sama po sebi ni vredna nič!

V petek je v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina potekalo predavanje Mateja Goloba, zagovornika lean startup filozofije, ki ga je organiziral RIC Bela krajina.

V uvodu je Matej Golob predstavil statistične podatke proračuna RS in definiral, kateri so glavni prihodki (2 tretjini je le DDV iz podjetništva, dohodnina,…) in kam denar gre (pokojnine, šolstvo, obresti…). Meni, da zato Slovenija vlaga v tehnološke parke, inkubatorje, razvojne centre, iz katerih se razvijajo podjetja, ki dodajo vrednost, zaposlujejo ljudi, s katerimi potem vračajo denar nazaj v državo.

Start up mora poznati probleme strank, imeti idejo, ki probleme rešuje in na lean eksperimentu ugotoviti, ali se realizacija ideje splača v smislu, da ima dodano vrednost za točno določene stranke in ali smo to sposobni ekonomično narediti. To vmesno stanje je kaotično, ker je neznano in temelji na predpostavkah o našem produktu, v katerega smo zaljubljeni, zato znajo biti le te napačne. Sprijazniti se je potrebno, da je lahko končni produkt drugačen od prvotne ideje, kar je ok, da le rešuje problem. Problem pa mora biti dovolj velik z velikim trgom, da bo vreden truda.

Predstavil je nekaj orodij (npr. business model canvas), s katerimi razdelaš idejo in ugotoviš najbolj rizične predpostavke, ki jih moraš preizkusiti. To ne preizkušamo z anketami in spraševanjem kupcev na trgu, potrebno je opazovati ljudi, ko tega izdelka še nimajo in kako reagirajo, ko jim ga že ponudiš.

Svetuje, da izdelek ne rabi biti popoln, preden ga daš na trg. Nujno je predhodno testiranje v beta verziji pri določenih strankah. Test je uspešen, če pokaže, ali je z izdelkom pametno iti v poslovanje ali ne (kljub temu, da je občutek neprijeten).

Svetuje, da se podjetništva ne lotimo na pol, potrebno je biti z vsem svojim bitjem 'all in'. Ni dovolj le vpletenost, temveč popolna predanost.

Golob meni, da ideja sama pač ni vredna nič. Strah pred krajo ideje je odveč. Tisti, ki bi idejo drugega lahko ukradli in jo bili sposobni izpeljati, so že zaposleni z uresničevanjem lastnih idej. V kolikor je pa ideja že producirana v prototip, pa je že obvezna zaščita s patentiranjem izdelka.

Vir: RIC Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj