Na vsebino

Ilinka Todorovski postala nova varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev

Programski svet RTV SLO je na seji za zaprtimi vrati odločal o novem varuhu pravic gledalcev in poslušalcev. Svetniki so mandat zaupali Ilinki Todorovski, dolgoletni sodelavki RTV Slovenija, ki je bila nazadnje urednica oddaje Tarča.

Na razpis za mesto varuha pravic gledalcev in poslušalcev se je prijavilo devet kandidatov, njihova imena pa so tudi na seji ostala skrivnost, ker ne gre za informacijo javnega značaja. Po neuradnih informacijah so se poleg Ilinke Todorovski na razpis prijavili še Roman Vodeb, Mojca Blažej Cirej, Anton Petelinšek, Dušan Tomažič, Darja Korez Korenčan, Nataša Lang, Vesna Marčič in Marko Šidjanin.

Programski svet se je odločil tudi, da bo razpravo opravil brez navzočnosti javnosti. Izključitev javnosti je zaradi varstva osebnih podatkov vseh kandidatov predlagal predsednik programskega sveta Miran Zupanič, kar se je zgodilo prvič, saj so do zdaj svetniki o varuhu odločali na javni seji.

Svet je sicer pred kratkim potrdil spremembe pravilnika o delovanju varuha. Z njimi je natančneje določil varuhove naloge in pristojnosti, še posebej prisotnost varuha v medijih RTV Slovenija. Določil je tudi, najmanj koliko programskega časa in v katerih oddajah bo varuh imel na voljo, lahko pa ga bo dobil tudi več.

Vir: RTV SLO
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj