Na vsebino

Indijanski vrač v belokranjski vasici

Tim Sikyea (foto: Društvo za kakovost življenja Zemlja Mati)
Tim Sikyea (foto: Društvo za kakovost življenja Zemlja Mati)

V miniaturni vasici Mala sela pri Adlešičih, ki premore komaj kakih ducat duš, se v teh dneh kar tre ljudi. Prihajajo z vseh koncev in krajev Slovenije, pa tudi iz tujine. Tam se od jutra do večera razlegajo zvoki petja in ritmičnega udarjanja na boben, ki jih izvajajo udeleženci poletnega tabora Ples Zemlje. Gre za člane društva za kakovost življenja Zemlja Mati, ki sledijo Timu Sikyei, indijanskemu vraču, šamanu ali zdravilcu, ki je bil pred dobrimi štiridesetimi leti poklican, da posveti življenje ljudem in materi zemlji. Tradicionalne indijanske obrede so na prelomu tisočletja sprva izvajali v Damlju, pred leti pa so kupili in preuredili zapuščeno domačijo v Malih selih, kjer sedaj izvajajo svojo dejavnost.

Od modnega oblikovalca do šamana

Tim Siykea se je rodil leta 1951 v Fort Resolution in odraščal v Yellow Knife v severozahodnem delu Kanade. Izhaja iz plemena Dog Rib. Njegovo indijansko ime je Samotni Orel – Wambli Ishinela, ki so mu ga podelili Indijanci plemena Lakota. Njegova življenjska pot je zelo pestra. V zgodnjih sedemdesetih je ustvaril svojo prvo modno kolekcijo in se kasneje vrnil v Yellow Knife kot modni oblikovalec. Imel je svoje modno podjetje in izdeloval kolekcije. Njegove kreacije so največkrat prikazovale vedno aktualni indijanski slog. Še danes občasno ustvarja in oblikuje oblačila v tem slogu s pripadajočimi dodatki. Delal je tudi kot igralec v gledališču in nastopal v televizijskih reklamah, kasneje tudi v filmih. Zadnja leta živi v Nemčiji, od leta 1995 pa prihaja tudi v Slovenijo.

Poleg tega Sikyea ustvarja tudi glasbene instrumente, nakit in skulpture iz kamna, prežete z indijansko dediščino. Njegova dela si je bilo mogoče ogledati v galeriji v Nürnbergu, ki je bila odprta 1996.

Plešejo štiri dni brez vode in hrane

Od leta 1976 Tim izvaja tradicionalne indijanske obrede in oživlja njihovo kulturo. Te dni v Malih selih izvajajo obred imenovan Ples Zemlje. Plesalci s 4-dnevnim plesom, brez hrane in vode, izkažejo spoštovanje in zahvalo materi Zemlji za njeno brezpogojno ljubezen in skrb za vse njene prebivalce. Kdor želi plesati na Plesu Zemlje, mora najprej opraviti 3 do 4 dnevni obred iskanja vizij.

Množično obiskan je tudi obred indijanske očiščevalne potilnice. Tim pravi, da so savno v resnici iznašli Indijanci. Uporabljajo potilnico v obliki želve, ki je zgrajena iz palic in pokrita z odejami.

Versko prepričanje ni pomembno

Udeleženci tabora pravijo, da nikakor niso verska sekta, ampak navadni ljudje, ki prostovoljno sodelujejo pri tradicionalnih indijanskih obredih očiščevanja, vračanja k sebi in naravi. Tim pravi, da za njihove obrede ne potrebujejo cerkva, saj je narava najlepši oltar. Po njegovem prav tako ni pomembno, katerega boga kdo časti, pomembno je, da ljudje spoznajo zemljo in se začno zavedati njenega pomena. Čistijo dušo in telo, k njim pa pride, kdor hoče, kdor začuti potrebo, da se jim pridruži.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj