Na vsebino

Izbrana kakovost in Ekološka pridelava najbolj prepoznana znaka kakovosti

Večina Slovencev (80 %) pozna znak Izbrana kakovost, manj pa znaka Ekološka pridelava-Kmetijstvo Slovenija (64 %) in Ekološka pridelava-Kmetijstvo EU (56 %). Ostali znaki kakovosti, ki niso bili deležni promocijske kampanje, so bili znatno manj prepoznani.

Slovenci imajo največ znanja o znaku Izbrana kakovost, bistveno manj pa o evropskem znaku Ekološka pridelava, saj jih le malo več kot tretjina (37 %) ve, da je zasnovan na ravni EU. V povprečju Slovenci najbolj zaupajo znakoma Ekološka pridelava-Kmetijstvo Slovenija in Izbrana kakovost.

Za okrog 40 % Slovencev so cena, svežina in kakovost surovine pomembni nakupni dejavniki, za desetino (11 %) pa so pri nakupu pomembni tudi znaki kakovosti. Približno polovica Slovencev je pripravljena plačati več za živila s strogim nadzorom kakovosti (48 %), ki so pridelani lokalno (46 %) in na kmetiji (40 %).

Največji delež Slovencev kupuje živila slovenskega porekla iz sektorja meso in mesni izdelki ter mleko in mlečne izdelke, znatno manj pa zelenjavo ter sadje in sadne izdelke, ki jih Slovenci veliko pridelamo doma, najmanj pa žito in žitne izdelke.

To so ključni rezultati raziskave na nacionalno reprezentativnem vzorcu (n = 1007), ki jo je v juniju 2021 izvedla Fakulteta za ekonomijo in informatiko Univerze v Novem mestu s partnerji in agencijo Mediana v okviru Ciljno raziskovalnega projekta Analiza pridelave in trženja proizvodov shem kakovosti, ki ga sofinancirata Javna Agencija za raziskovalno dejavnost RS in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

Vir: Univerza v Novem mestu

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj