Na vsebino

Izginjajoče kulture: predavanje in razstava Arneja Hodaliča in Katje Bidovec

Kulturni center Semič in Knjižnica Črnomelj - Krajevna knjižnica Semič smo v petek pripravili zanimiv potopisni večer. Obiskala sta nas svetovno poznani fotograf Arne Hodalič in Katja Bidovec. Številnim obiskovalcem sta predstavila njun projekt Izginjajoče kulture.

Arne Hodalič in Katja Bidovec sta se pred nekaj leti lotila fotografiranja ljudstev v oddaljenih kotičkih sveta, ki so se zaradi različnih vzrokov znašli na robu izumrtja. Izhodiščna zamisel je bila fotografirati ljudi v prenosnem studiu, ki omogoča osvetlitev studijske kakovosti. Fotografirala sta na težko dostopnih območjih in v res težkih razmerah. Nekaterih od teh ljudstev po predvidevanjih antropologov v nekaj letih ali desetletjih zagotovo ne bo več, zato sta prepričana, da bo to fotografsko gradivo z leti še pridobivalo zgodovinsko in antropološko vrednost. Za zdaj sta obiskala že štiri odmaknjena območja, na tej razstavi pa sta predstavila prvi dve:

1. bregove reke Omo v bližini jezera Turkana v Etiopiji, kjer številna ljudstva s svojo kulturo vred postopoma izginjajo zaradi gradnje jezov na reki in pomanjkanja vode v spodnjem toku, ki je posledica zajezitev. Vode zmanjkuje tudi zaradi tujih multinacionalk, ki so se za plantaže različnih monokultur z državno koncesijo polastile zemlje staroselcev.

2. Arunačal Pradeš in Nagaland, zadnje kotičke divjine v Indiji, kjer pa je vse drugače. Tam avtohtoni prebivalci niso izpostavljeni kakšnim posebnim pritiskom od zunaj, a njihova kultura je vseeno tik pred izginotjem. T. i. napredek na veliko prodira v te kraje in vrednote mladih so popolnoma drugačne, kot so bile nekoč.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj