Na vsebino

Izlet, ki se ga vedno razveselimo

Belokranjke, članice skupine za samopomoč Društva onkoloških bolnikov, smo tokrat lep junijski dan preživele v hrvaškem Zagorju. Spomine na čase skupne Jugoslavije, smo obujali na poti, ki nas je vodila v Kumrovec, rojstno hišo maršala Tita. V vasi so pred leti uredili zanimivo t.i. "staro selo", kjer okoli 40 slamo kritih hiš prikazuje takratno življenje. Etno muzej na prostem nas popelje v hišo kjer je delal čevljar, sodar, mlinar, kovač in obenem prikazuje ljudske običaje. Iz Kumrovca smo skozi ozko Zeleno dolino in gričevnat svet prispeli v Desenič, kraj Veronike Deseniške in zgodovinske zgodbe o nesrečni ljubezni med Veroniko in Friderikom Celjskim. Pot smo nadaljevali do Krapine. Tu smo si ogledali eden najsodobnejših muzejev na Hrvaškem, ki prikazuje nastanek planetov in življenje od pradavnine. Pot proti Zabregu, kakor domačini pravijo glavnemu mestu, nas je vodila med pšeničnimi polji bogatimi z rdečimi makovimi cvetovi.

Več kot navdušeni smo bili nad Marijinim dvorom Lužnica in prijaznim povabilom častnih sester na ogled. Baročni dvorec iz 18. stoletja se nahaja med prostranim, lepo urejenim parkom in ribnikom, ki mu daje romantično podobo. Po obnovi so se odločili, da ne bo služil le kot kulturni spomenik, temveč da bo živel sedanjost.

Lepi kraji in prijazni ljudje so nas kot popotnica spremljali do doma, a kljub vsemu smo se na meji razveselili lepe naše domovine.

Vir: Društvo onkoloških bolnikov Bela krajina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj