Na vsebino

Jabolka v ZD Črnomelj ter na ZP Vinica in Semič

21. oktobra je bil svetovni dan jabolk. V ta namen smo v ZD Črnomelj ter na ZP Vinica in Semič postavili zaboj z jabolki, katere so lahko pojedli tako pacienti kot tudi naši zaposleni.

Jabolka so najpogosteje pridelan sadež pri nas, saj ima Slovenija zelo ugodno podnebje in lego za rast jablane. Jabolko, kot večina sadja, vsebuje precejšen delež sladkorja. Predvsem lupina pa je bogata s prehransko vlaknino ter z vitamini (biotin, B6, K, C) in minerali (Mn, K, Fe). Vsebnost antioksidantov in polifenolov pa je odvisna od sorte in barve jabolka. So pa jabolka eden najpomembnejših virov polifenolov v prehrani, ki delujejo kot antioksidativno in protivnetno. Priporoča se (tako kot za ostalo sadje in zelenjavo) uživanje lokalno pridelanih jabolk, saj ta zaradi kratkega transporta vsebujejo največ hranljivih snovi. Uživamo lahko tudi suha jabolka (krhlje) in jabolčni sok, vendar moramo biti pri tem zmerni, zaradi večje koncentracije sladkorja.

Vir: Center za krepitev zdravja ZD Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj