Na vsebino

Namig za izlet: Jama Zdenc

V sklopu projekta Misterion smo očistili in urejedili jamsko zajemališče pitne vode Zdenc na Božakovem, s periščem in napajališčem ter ponikalnico struge. Kraški izvir Zdenc je že od nekdaj predstavljal dragocen vodni vir. V začetku prejšnjega stoletja so domačini potoček v jami zajezili, vodo pa po cevi speljali do vhodnega spodmola. Tu so uredili zajemališče, perišče, napajališče za živino ter postavili oltar s kipom lurške Marije, ki čuva bistro studenčnico in varuje tako vodo kot ljudi, ki jo pijejo.

Jama Zdenc na Božakovem je 155 m dolga izvirna jama, ki jo je oblikoval podzemski pritok potoka Vidovec. Nekaj metrov širok podzemski rov poteka ob plitvi strugi potočka. Zoži se v končnem delu, kjer se za umetno pregrado zbira voda, ki je po cevi speljana do vhoda. Stene so mestoma dobro zasigane. Obisk jame je možen le v spremstvu jamarjev (ZRSVN, 1999).

Zdenc že desetletja ni več v rabi, saj ga je nadomestil vodovod. Kljub temu vaščani zanj vzorno skrbijo. Jama je vključena v označeno Učno pot Zdenc – Vidovec.

Vir: Misterion

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj