Na vsebino

Janez Janša sporočil dobro novico

Predsednik vlade Janez Janša je danes na Twitterju sporočil, da so bili prvi oboleli za boleznijo covid-19 odpuščeni iz bolnišnice in da prvi bolnik, ki je bil priklopljen na respirator, danes diha brez pomoči.

V šmarskem domu upokojencev je medtem okužba z novim koronavirusom trenutno potrjena pri 32 stanovalcih, kar je šest več kot v sredo. Tri stanovalce so v sredo hospitalizirali v celjski bolnišnici. Pri zaposlenih novih okužb niso potrdili, kar pomeni, da jih je s koronavirusom okuženih šest, so danes sporočili z občine Šmarje pri Jelšah.

Kot je povedala direktorica doma Gordana Drimel, je virus izredno agresiven, širi se hitreje, kot so pričakovali. V domu izvajajo vse mogoče ukrepe s sredstvi, ki jih imajo na razpolago. Ker se bolezenski znaki še pojavljajo, pričakuje porast potrjenih okužb tudi v prihodnjih dneh.

Direktorica šmarskega doma: Virus je izredno agresiven

"V samem začetku je veljalo prepričanje, da postane človek kužen, ko ima znake virusnega obolenja, kot so povišana telesna temperatura, nahod, slabo počutje in kašelj. Vendar glede na potek v naši ustanovi, tako pri stanovalcih kot zaposlenih, kjer večina trenutno na srečo preboleva z blažjo simptomatiko, tega zagotovo ne moremo potrditi," je dejala direktorica doma.

Dodatne brise bodo odvzemali po navodilih zdravnika. Vsi stanovalci so pod nadzorom zdravnikov primarne ravni in infektologa. Zaposleni doma upokojencev vseskozi poostreno spremljajo zdravstveno stanje ter o vseh morebitnih spremembah in počutju sproti obveščajo svojce. Prav tako zaposleni vso skrb posvečajo nalogi, da je za stanovalce kar se da najboljše in najlepše poskrbljeno in da bodo bolezen čim prej in čim lažje preboleli.

V trboveljski bolnišnici eden izmed zaposlenih okužen s koronavirusom

V trboveljski bolnišnici je s koronavirusom okužen eden od članov zdravstvenega osebja. Med koncem tedna je dobil vse simptome novega koronavirusa, zato se je v nedeljo testiral in test je bil pozitiven. V bolnišnici so sprejeli vse potrebne ukrepe z namenom preprečevanja nadaljnje okužbe, je danes za STA povedala direktorica bolnišnice Romana Martinčič.

Dejala je tudi, da so v 14-dnevno samoizolacijo v ponedeljek poslali dve zaposleni, ki sta bili v tesnejšem stiku z okuženim. Na vprašanje, ali je trboveljska bolnišnica pripravljena na zdravljenje bolnikov s covid-19, je Martinčičeva odgovorila, da so v ta namen pripravili en oddelek s 16 posteljami in vso potrebno opremo, prav tako imajo pripravljene tudi postelje na intenzivnem oddelku. Trenutno imajo v bolnišnici na razpolago pet respiratorjev, v prihodnjih dneh pa bodo prejeli še dva donirana respiratorja.

Kacin: Mi nismo in nočemo biti Italija

Vladni govorec Jelko Kacin je danes sicer poudaril, da je spodbudno, da so državljani zelo prizadevni pri upoštevanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, in da širjenje virusa v Sloveniji v prvih treh tednih ni bilo tako hitro kot v nekaterih drugih državah. "Mi nismo Italija in nočemo biti Italija. Mi to zmoremo," je poudaril Kacin.

"Če smo imeli včeraj 50 dodatnih okužb in to preračunamo na velikost Nemčije, bi to pomenilo dva tisoč novih okužb v Nemčiji. Če naredimo primerjavo z ZDA, to pomeni več kot devet tisoč novih okužb v ZDA. Ključna je naša samozaščita, zaradi nas in zaradi drugih," je poudaril vladni govorec.

Cantarutti: V od štirih do šestih tednih lahko pričakujemo več kot 470 respiratorjev

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je na današnji novinarski konferenci dejal, da so na ministrstvu za gospodarstvo trenutno osredotočeni na dve glavni nalogi, in sicer na ukrepe za zajezitev krize v vseh sferah gospodarstva in na nabavo zaščitne opreme. Te primanjkuje tako v zdravstvenih ustanovah kot tudi v domovih za starejše.

Zaloge zaščitne opreme v Sloveniji bi v prihodnjem tednu morale zadostovati, je dejal Cantarutti. V teku so tudi nove dobave, zato verjame, da bo tudi za daljši čas zaščitnih sredstev dovolj. Med drugim so po poročanju STA dobavljene tudi prve maske slovenske izdelave. Dobili so namreč prve dobave iz celjskega podjetja Prevent&Deloza, maske pa že šivajo ali pa bodo še šivale tudi številne druge družbe.

Po Cantaruttijevih besedah so pri nabavi zaščitnih sredstev njihove aktivnosti usmerjene v zagotavljanje nemotene dobave teh sredstev za ključne skupine v zdravstvu, sociali in civilno zaščito ter v pospešeno nabavo večjih količin zalog tudi za gospodarstvo in nekatere končne uporabnike, kot so trgovine in lekarne.

Tretji cilj pa je vzpostavitev domače proizvodnje zaščitne opreme, ki bo zadoščala vsaj delnim potrebam splošne populacije. Cantarutti verjame, da bo Slovenija pri zaščitnih maskah sčasoma v določeni meri samooskrbna. Zavod za blagovne rezerve je v preteklih dneh že sklenil pogodbe za več artiklov, katerih dobava je predvidena v prihodnjih 60 dneh. Med njimi je tudi pogodba za 326 dodatnih respiratorjev.

Skupaj s tistimi, ki so jih naročili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in celjski bolnišnici, ter donacijo Holdinga slovenske elektrarne gre po Cantaruttijevih besedah trenutno za skupaj dodatnih 472 respiratorjih za slovenski zdravstveni sistem. Pristojni ne vedo, ali je to dovolj, zato so danes določili, da gredo takoj v dodatno nabavo vsaj sto respiratorejev. Računajo, da bi bila dobava mogoča v prihodnjih od štirih do šestih tednih.

Šestan: 30 odstotkov zaščitne opreme tudi za pokrivanje ostalih potreb

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Srečka Šestana materiale iz zaloge razdeljujejo na podlagi meril, ki jih je pripravilo ministrstvo za zdravje. Tako zagotavljajo zaščitno opremo za bolnišnice, zdravstvene domove, domove za starejše, lekarne in zobozdravstvene ambulante. Ob tem 30 odstotkov opreme namenjajo tudi za pokrivanje ostalih potreb, kot so ključna infrastruktura, varnostne službe, zapori, pogrebna podjetja, taksisti in drugi.

Civilna zaščita razpolaga s 7.500 zaščitnimi kombinezoni, 26 tisoč maskami za zdravstvo, 790 tisoč kirurškimi maskami in sto tisoč IIR maskami ter 7,7 milijona rokavicami. Šestan pričakuje, da bo oprema zadoščala za potrebe enega tedna, poroča STA.

Na spletnem portalu Siol.net si lahko ogledate tudi video posnetke izjav TUKAJ.

Število okuženih v Sloveniji in po regijah lahko spremljate TUKAJ.

Število okuženih po vsem svetu pa lahko spremljate na povezavi TUKAJ.

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj