Na vsebino

Jesenski pohod po novem delu Kraške učne poti

V soboto smo v so-organizaciji s Kulturnim centrom Semič - TIC Semič in Belokranjskim gobarskim društvom organizirali jesenski pohod po novem delu Kraške učne poti od Lebice do Krupe z otvoritvijo brvi čez reko Krupo.

Ureditev poti je izvedena v sklopu projekta MISTERION. Urejeni so dostopi do naravne in kulturne dediščine, vključno z izgradnjo brvi čez reko Krupo, urejeno učilnico v naravi in razgledno točko, na kateri je maketa reliefnega prikaza širšega območja reke Krupe. Postavljena so didaktična igrala in oprema za obiskovalce. Tudi razglednica v naravi se nahaja na kraški učni poti. Elementi dediščine ob poti so ustrezno označeni.

Županja Občine Semič, ga. Polona Kambič, ki je otvorila brv in s tem celotno novo pot, je poudarila, da je brv čez reko Krupo izjemen dosežek na novem delu Kraške učne poti od Lebice do Krupe in doprinos k povečanju privlačnosti naravne in kulturne dediščine tega območja. Brv namreč omogoča podaljšanje kraške učne poti za 2,5 km. Jeklena viseča brv ima razpon 29 m in širino 1,20 m. Brv je namenjena izključno za pešce. Skupna vrednost celotne ureditve poti znaša 157.207,81 €.

Bogato zakladnico znanja je pohodnikom posredovala lokalna turistična vodnica, ga. Alenka Snoj, ki je vodila pohod. Ob izviru Krupe je biologinja Mira Ivanovič, tudi pobudnica pred dvema desetletjema postavljene Kraške učne poti od Lebice do Krupe, izpostavila reko Krupo kot naravno vrednoto.

Prijetno 'presenečenje' so pripravili člani Belokranjskega gobarskega društva. Pri kraški jami Judovska hiša, najstarejši paleolitski postaji v Beli krajini, so namreč razstavili jesensko biro gob. Ga. Bojana Roštohar, determinatorka in članica društva, je pohodnikom predstavila značilne gobe in tudi povedala, da se društvo sestaja vsak drugi torek v prostorih Občine Semič. Vljudno vabljeni, da se jim pridružite.

Iskrena hvala vsem, tudi pohodnikom, ki ste z zanimanjem prehodili celotno pot in ob domačih dobrotah ga. Sonje Škof zaključili sobotno druženje. Naj povemo, da je

Vir: Misterion

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj