Na vsebino

Jurjevanje 2022 - utrinki petkovega večernega programa

Po slavnostnem odprtju, v večernem delu petkovega Jurjevanja so si gledalci lahko pogledali najprej folklorni del večera, »Pleši Jure do jutranje ure«, nato so v zabavnem delu nastopili Trubači iz Šida in zabavno glasbena skupina Kingston.

V večernem programu je nastopilo 5 folklornih skupin, ki so se v mimohodu sprehodile po odru in pozneje nastopile v programu:

  • Metliška folklorna skupina Ivan Navratil. Predsednik društva je Janez Stopar, umetniški vodja pa Tina Križ. Avtor koreografije in glasbene priredbe je dr. Bruno Ravnikar. Predstavili so se s koreografijo Poljanski plesi.
  • Folklorna skupina Zeleni Jurij Črnomelj Predsednik društva je Mitja Stopar, umetniški vodja skupine pa Urška Jakobčič. Predstavili so splet Gremo plesat!, kjer so vključili nekaj tipičnih Belokranjskih plesov.
  • Folklorna skupina Gymnik iz Slovaške. Skupino vodi Štefan Gerhát, skupina deluje že skoraj 60 let. S svojimi koreografijami so začeli posegati v vse regije Slovaške in danes veljajo za enega najboljših folklornih ansamblov svoje države. Skupina deluje v Bratislavi in je znana po tem, da svoje nastope začini s humorjem in igrivostjo.
  • Folklorna skupina Lepa Anka Črnomelj s spletom Anino. Avtorja koreografije sta Zdenka Pezdirc in Tadej Fink, ki je tudi umetniški vodja skupine. Glasbeno priredbo sta ustvarila Tone Vardjan in Tone Šuštarič.
  • Folklorna skupina Kolpa Društva upokojencev Vinica. Predsednica društva je Ana Mikšič, umetniški vodji pa Ivana Vrbanac in Janko Balkovec.

Manjkala je folklorna skupina iz Argentine, ki je morala v tem tednu žal nastop odpovedati zaradi prestavljenega leta, že danes pa se bo Jurjevanja udeležila folklorna skupina iz Brazilije.

Za uvod v zabavni del so poskrbeli Trubači iz Šida in zabavno glasbena skupina Kingston.

V današnjem programu Jurjevanja sta vabljeni na naslednje dogodke:

14:00 Parkirišče pri črnomaljskem gradu, Ustvarjalne delavnice za otroke

14:00 Mali oder pri črnomaljskem gradu, Nastop etno glasbenih skupin, Argentina in Slovaška

15:00 Mali oder pri črnomaljskem gradu, Predstava za otroke

16:00 Cerkev sv. Duha, Citroprekelj, koncert citrarjev in oprekljarjev FS Dragatuš

17:00 Jurjevanjska draga, Kralj Matjaž, nastop etno glasbene zasedbe

17:00 Jurjevanjska draga, Rokodelski sejem, Razstavno-prodajni sejem rokodelskih izdelkov mojstrov domače in umetnostne obrti med 17. in 21. uro.

18:00 Jurjevanjska draga, Koncert združenih belokranjskih godb, skupni nastop Godbe Črnomelj in Mestne godbe Metlika

19:00 Jurjevanjska draga, Osrednja občinska prireditev ob dnevu državnosti, Nastopajo: Citroprekelj FS Dragatuš in Mladinska vokalna skupina Vivace Glasbene šole Črnomelj

20:00 Jurjevanjska draga, Ki za kolo, naj gre z nami v kolo ..., Nastop odraslih folklornih skupin

22:30 Jurjevanjska draga, Zabavni program z glasbeno skupino POLKAHOLIKI

Dodatni program:

V času festivala Jurjevanje v Beli krajini si lahko brezplačno ogledate:

  • razstave v starem mestnem jedru (Cerkev Sv. Duha, Petrov trg, Primožičeva hiša, Pastoralni center in Belokranjsko izročilo)
  • razstavo Domovina je kul(tura) in razstavo slik slikarke Jožice Medle (Kulturni dom Črnomelj)
  • Mestno muzejsko zbirko Črnomelj in Zakladnico

v četrtek (23.6.), petek (24.6.) in nedeljo (26. 6.) od 9.00 do 12.00

v soboto (25. 6.) od 9.00 do 16.00

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj