Na vsebino

Slavnostno odprtje 58. Jurjevanja v Beli krajini

V Jurjevanjski dragi je včeraj zvečer potekalo Slavnostno odprtje Jurjevanja v Beli krajini. Udeležili so se ga številni gosti, med drugim Samer Khalil svetnik v državnem svetu RS, in dr. Bruno Ravnikar, doktor fizike, univerzitetni profesor in specialist na področju akustike, ustanovni član mednarodnega združenja folklornih festivalov - CIOFF. Odprtju so prisostvovali tudi sponzorji in donatorji ter člani organizacijskega odbora festivala.

Slavnostni govornik je bil dr. Bruno Ravnikar. Župan Občine Črnomelj, Andrej Kavšek, pa je s svojim nagovorom povabljenim in obiskovalcem, uradno odprl 58. mednarodni folklorni festival Jurjevanje. Za prijetne melodije in zvočno kuliso je poskrbel Big Band Črnomelj, z dirigentom Antonom Kraljem in vokalistko Tino Kocjan. Pod okriljem organizacijskega odbora so letošnje Jurjevanje soorganizirali RIC Bela krajina, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Črnomelj, ZIK Črnomelj, Komunala Črnomelj, Mladinski center BIT in Medeni butik Bibi. Vsa leta pa festival finančno in moralno podpira Občina Črnomelj, ki je tudi letos glavni pokrovitelj dogodka. Program sta povezovala Eva Starašinič in Jaka Birkelbach.

Jurjevanje skozi celotno zgodovino ohranja belokranjsko plesno, pesemsko in glasbeno dediščino, hkrati pa k predstavitvi lastne dediščine vabi mednarodno uveljavljene folklorne skupine in druge kulturne ustvarjalce iz vseh kontinentov sveta. Na takšen način ustvarjamo medkulturni prostor, ki naj služi sožitju in spoštovanju med narodi in kulturami. Festival slavi raznolikost kultur in pri tem stremi k prepletu tradicionalnega z modernim, lokalnega z globalnim. Je orodje za uresničevanje principov trajnostnega in celostnega razvoja Bele krajine, prejemnice naslova Evropske destinacije odličnosti 2010 in Zelene destinacije Slovenije. Jurjevanje v Beli krajini je najstarejši folklorni festival v Sloveniji ter član svetovne zveze folklornih festivalov CIOFF.

Ob osrednjem folklornem delu v času festivala potekajo še: Pastirče mlado, srečanje otroških folklornih skupin; Goni kolo, prijeten družinski kolesarski izlet po Beli krajini, Rokodelski sejem in tržnica, umetniške razstave, izobraževanja, predstavitve, etno koncerti oz. koncerti lokalnih godb in orkestrov ter številne ustvarjalne delavnice za otroke.

V letošnjem letu je novost, da je Jurjevanje organizirano trajnostno, saj smo iz festivala izločili plastiko za enkratno uporabo (plastenke, krožniki in jedilni pribor) ter ga nadomestili z biorazgradljivim materialom oz. steklenimi kozarci na kavcijo.

Jurjevanje ni le prireditev. Je preplet tradicionalnega in modernega, lokalnega in globalnega, vse v osmišljanju trajnostno naravnanega in celostnega razvoja mesta Črnomelj, njegovih prebivalcev in obiskovalcev ter celotne Bele krajine.

Organizacijski odbor Jurjevanja v Beli krajini 2022 sestavljajo naslednji člani: Dubravko Čengija (predsednik organizacijskega odbora), Barbara Papež Lavrič, Helena Vukšinič, Tadej Fink, Jaka Birkelbach, Bernarda Kump, Samo Kavčič in Lidija Balkovec.

Glavni pokrovitelj 58. Jurjevanja v Beli krajini je Občina Črnomelj.

Vir: RIC Bela krajina

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj