Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2009

46. Jurjevanje v Beli krajini je potekalo od 17. do 21. junija 2009. Nastopilo je 11 slovenskih folklornih skupin, 4 otroške folklorne skupine in 5 gostujočih folklornih skupin iz Litve, Italije, Hrvaške in Srbije.

Festival se je pričel z odprtjem belokranjske kulinarične razstave »Okus po belokranjsko«. Sledilo je še odprtje razstav, in sicer: spominska fotorazstava posvečena Stanislavu Klepcu, razstava domače obrti rokodelcev z vsega sveta in razstava ljudskih glasbil rokodelca Darka Korošca.

V petek se je tradicionalno pričel folklorni program »Pleši, Jure, do jutranje ure≪, v soboto pa program »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo«. V starem mestnem jedru je bilo mogoče obiskati tudi EtnoFolk festival.

Ob nedeljskem zaključku festivala so v nedeljo priredili »Jurjev tek«, Jurjev sprevod in črnomaljsko obredje, srečanje otroških folklornih skupin ter folklorni program »LepaAnka kolo vodi«.

V času Jurjevanja so nastopili še Alenka Godec, Perpetuum Jazzile, Kud Dobreč, Alfi Nipič in številni drugi, ki so z zabavnim programom popestrili bogato folklorno izročilo.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 149–150

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj