Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1985

8. in 9. junija 1985 se je 22. zapovrstjo odvijala tradicionalna kulturno-turistična prireditev, naslovljena »Jurjevanje s kresovanjem«.

Prvi dan prireditve se je pričel s koncertom belokranjskih tamburašev. Kot dodatna prireditvena popestritev so sledile poletne igre na belokranjski način, ki jih je pripravil časopis Delo. Tekmovalci so morali prepoznavati belokranjske melodije, izdelati rog iz lubja in pisati pisanice na balon. Večer se je zaključil s Kresovanjem in s predstavitvijo belokranjskih plesov, pesmi in šeg.

V nedeljo pa so Črnomaljci zaman čakali na piskače, ki bi z rogovi iz lubja tekali po črnomaljskih ulicah. Ni bilo niti prikaza sprevoda Zelenega Jurija in plesov pred gradom, saj je organizatorjem zagodlo vreme. Zaradi dežja je bil pozneje tudi odpovedan koncert črnomaljske godbe na pihala. Šele popoldne se je v dragi pričelo Jurjevanje, kjer so se predstavili gostje iz Križevcev in belokranjske folklorne skupine, manjkali sta le metliška in dragatuška.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 72

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj