Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2001

38. Jurjevanje je leta 2001 kot osrednja belokranjska folklorna prireditev potekala le 2 dni, 15. in 16. junija.

V petek so najprej odprli kulinarično pokušnjo »Okus po belokranjsko«. Zvečer je zaigrala črnomaljska godba na pihala. Sledili so nastopi folklornih skupin iz Vinice, Starega trga ob Kolpi, Adlešičev in pevk z Otovca ter iz Poljanske doline, Franca Šuteja – Jaza ter Sodevskih tamburašev.

V soboto je v Jurjevanjski dragi potekala plesna delavnica pod vodstvom članov dragatuške folklorne skupine. Popoldan so se pomerila društva podeželske mladine. Zvečer pa je nastopila tamburaška skupina Dobreč iz Dragatuša s pevcem Janezom Doltarjem. Ob kresu so nastopile kresnice in starejše pevke iz Adlešičev, folklorne skupine iz Predgrada, Semiča, Metlike, Dragatuša ter gostujoči skupini iz Tolmina in Stuttgarta.

V dragi so se predstavili tudi mojstri domače obrti iz Bele krajine in Dolenjske. Pri gasilskem domu pa je Motoklub Črnomelj pripravil razstavo 40-ih motornih koles različnih tipov in znamk.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 107
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj