Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2007

42. Jurjevanje je potekalo od 14. do 17. junija leta 2007.

V sredo in četrtek se je festival pričel z otvoritvijo razstave o Krajinskem parku Kolpa »V objemu reke in belih brez«, fotografske razstave Stanislava Klepca »Jurjevanje skozi čas« in rokodelske razstave »Tradicionalno in sodobno piparstvo na Slovenskem«.

V petek, soboto in nedeljo je potekal folklorni program v sklopu prireditev »Pleši Jure do jutranje ure« in »Lepa Anka kolo vodi« ter zaključnega državnega srečanja odraslih folklornih skupin »Le plesat me pelji«.
Nastopilo je 9 belokranjskih folklornih skupin in 5 iz preostalih slovenskih krajev. Jurjevanje je gostilo tudi tuje folklorne skupine, in sicer FS Tarskutis iz Litve, FS Veresegyhaz iz Madžarske in FS Bitola iz Makedonije. V programu »Pastirče mlado« so nastopile otroške folklorne skupine iz Dragatuša, Bačke Palanke (Srbija), Črnomlja, Tržiča in Adlešičev.

Obiskovalcem so bile na voljo številne ustvarjalne delavnice, predstave za otroke, različni glasbeni in zabavni koncerti, obiskali pa so lahko tudi tržnico in rokodelski sejem ter se udeležili kolesarskega izleta po Beli krajini in Jurjevega teka.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 133–137

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj