Na vsebino

Jurjevo, praznik pomladi

V soboto, 23. aprila, je Folklorna skupina Zeleni Jurij Črnomelj pripravila že tradicionalno prireditev Jurjevo - prazniku pomladi, s katero ohranja star ljudski običaj. FS na simboličen način, z obredjem Zelenega Jurija, odganja zimo. Na čelu sprevoda se v nebo dviga mlaj in fantje, ki piskajo na rogove iz lubja in z njimi odganjajo zlo in temačnost. V sprevodu je fant, odet v zelenje, ki predstavlja Zelenega Jurija, za njim pa dekleta pojejo priložnostno pesem Kirales. Ob koncu obredja se zeleni koš zalije z vodo, s čimer kličemo po dobri letini, dekleta osmukajo pisane trakove iz mlaja, sprevod pa se nato odpravi do reke, kjer se koš v želji, da ne bi bilo sušnega obdobja in bi polja bogato obrodila vrže v vodo.

Tradicionalno hkrati dekleta zapojejo in odplešejo tudi Črnomaljsko obredje, ki ga sestavljata pesmi Aj, zelena in Must.

Ker na mladih svet stoji in je zagotovilo, da se bo ljudsko izročilo ohranilo v bodoče, že nekaj let zapored medse povabimo Otroško folklorno skupino OŠ Mirana Jarca Črnomelj pod mentorstvom Katje Kocjan Plut in Bernarde Starašinič. Predstavili so se nam s spletom z naslovom »Zlat prstan«.

Na prireditvi so zapeli in zaplesali »Ankin splet« člani FS Društva upokojencev Črnomelj pod vodstvom Tadeja Finka.

Izredno veseli pa smo bili, da se je našemu vabilu odzvalo Kulturno umetniško društvo Novi Marof iz Hrvaške, ki je pri nas gostovalo že pred 3. leti.

Društvo, v katerem deluje folklorna sekcija, tamburaška sekcija z vokalnim solistom, otroške sekcije ter moška in ženska vokalna skupina je lansko leto praznovalo 35 let delovanja. Več kot 100 aktivnih članov pa je v letih delovanja nastopilo na preko 900 nastopih po celotni Hrvaški in Evropi.

Obiskovalci so si poleg bogatega kulturnega programa ogledali tudi izdelavo piščali in rogov, obiskali ter se okrepčali na raznih stojnicah, kupili izdelke domače obrti, svoja vrata pa so jim odprli tudi Cerkev Sv. Duha, Pastoralni center in Mestna muzejska zbirka Črnomelj.

Po končani prireditvi smo se nastopajoči ob petju in plesu družili še dolgo v noč ter se razšli z željo po ponovnem srečanju.

Za vse, ki se prireditve niste uspeli udeležiti, prilagamo slikovno gradivo ter vas že zdaj lepo vabimo, da se nam pridružite ob naslednji priložnosti.

Vir: FS Zeleni Jurij

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj