Na vsebino

Kačji pastirji in njihova preobrazba v besedi in sliki

Ne, te živalce nimajo nič opravka s kačami. Marsikoga pa ob tem imenu spreleti srh in še marsikje se jih v ljudskem izročilu omenjajo s strahom in spoštovanjem. Ponekod zanje zasledimo ljudska imena: modrasov hlapec, kačec in še nekatera. Tudi po nemško jih imenujejo Teufelsnadeln, po angleško pa Dragonflies.

Vsa ta zastrašujoča imena pa tem vitkim, mavrično obarvanim spretnim letalcem, ki jih srečujemo ob ribnikih, mlakah in vodotokih, prav nič ne podajo. Bojazen, da bi nas ugriznili ali celo zastrupili, pa je popolnoma odveč.

Kačji pastirji so izjemno stara vrsta žuželk, na Zemlji živijo že več kot 300 milijonov let. Skrivnost tako dolgega obstoja je v njihovem razvojnem ciklusu, saj spadajo v skupini žuželk z nepopolno preobrazbo. Tako njihov razvoj poteka od jajčeca, preko več stadijev ličinke kar direktno do odrasle živali, brez stadija bube. Ličinka kačjega pastirja svoje življenje preživi v vodi. Ličinke so brez izjeme plenilske, plen ujamejo tako, da bliskovito iztegnejo spodnjo ustno in ga nabodejo na zobce. Dolžina stadija ličinke je v veliki meri odvisna od temperature vode in dostopnosti hrane. Na splošno ličinke vseh enakokrilih kačjih pastirjev odrastejo v enem letu, razvoj raznokrlih pa lahko traja do pet let. Večinoma se levijo devet do dvajsetkrat, po vsaki levitvi so večje in bolj podobne odrasli živali. Tik pred zadnjo levitvijo se ličinka splazi na breg ali steblo vodne rastline. Jaz sem bil priča temu dogodku, pri katerem je kačji pastir najbolj ranljiv v svojem kratkem življenju, kar na vrtnih vratih, saj vrt meji neposredno z vodotokom Dobličica. Ni bilo časa po fotoaparat v hišo, zato sem ta trenutek levitve dokumentiral kar s telefonom. V tem času preobrazbe jih je veliko plen ptic. Kmalu po prihodu iz vode na kopno, ličinki poči koža na sprednjem delu telesa in odrasla žival se izvleče iz leva z glavo naprej, nato pa se ji počasi razprejo krila. Kaj kmalu je kačji pastir pripravljen na prvi polet, na steblu, v mojem primeru vrtnih vratih, je ostal prazen lev. Večino svojega življenja tako preživijo kot ličinke v vodi. Obdobje odrasle živali, ki traja samo nekaj tednov, predstavlja le krajši del njihovega življenja.

Na svetu živi okoli 6000 vrst kačjih pastirjev, v Sloveniji pa preko 70 vrst in podvrst, kjer so tudi ena izmed najbolj raziskanih živali. Ob koncu 17. stoletja jih je raziskoval že J. V. Valvasor.

Te izjemno dobri letalci se za svoje vragolije v zraku lahko zahvalijo izbornim krilom in dobremu vidu. Pri raznokrilih vrstah para kril delujeta neodvisno, zato lahko lebdijo v zraku ali celo letijo vzvratno. Pri letu dosegajo velike hitrosti. So ljubitelji sončne pripeke in so v tem času najbolj aktivni.

Tudi kačji pastirji spadajo med ogrožene živalske vrste, saj s posegi v okolje vse bolj krčimo njegov življenjski prostor.

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
14
21
33
43
55
61
71
82
91
16
19
20
26
27
28
30
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj