Na vsebino

Kaj je zlati rez?

Sredina delavnica v Hiši Sadeži družbe Metlika je bila neobičajna, saj se je naš prostovoljec Dušan odločil razložiti, kaj je to zlati rez. Zlati rez je najlepši in najbolj skladen odnos dveh različnih količin. Najdemo ga v naravi, v številu venčnih listov cvetic, v razporejanju semen v cvetovih. Temu zaporedju sledijo tudi luske na storžih nekaterih sort jelk.

Gre za matematični pojem, kjer je manjši del proti večjemu v istem razmerju kot večji del proti celoti. To razmerje je vedno 1 proti 1,618 033 989... Pravokotnik v zlatem rezu najlažje skonstruiramo iz kvadrata, ki je vertikalno razdeljen na pol. Šestilo zapičimo na sredino spodnje stranice kvadrata in zarišemo lok, ki je dolg toliko kot diagonala polovice kvadrata. Kjer se podaljšana spodnja stranica kvadrata seka z lokom je konec krajše stranice pravokotnika v zlatem rezu. Najbolj je uporaben v slikarstvu, arhitekturi, kiparstvu.

Vir: HSD Metlika

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

  
21
33
43
55
62
72
84
93
19
26
  
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj