Na vsebino

Kako do bolj debele in varne denarnice?

Finančno izobraževanje je vseživljenjska izkušnja. Tega se zavedajo tudi udeleženci programov ZIK Črnomelj Socialna aktivacija in Računalniška pismenost za odrasle, ki so v okviru Tednov vseživljenjskega učenja vstopili v sodoben svet e-bančništva in se seznanili z osnovnimi koraki do urejenih osebnih financ.

Finančna svetovalka Sabina Pucelj iz Nove ljubljanske banke je predstavila osnove poslovanja preko računalnika in telefona, kako začnemo uporabljati mobilno denarnico, osnovne postopke varnih in uporabniku prijaznih spletnih nakupov ter kako se izogniti zlorabam in pastem v e-bančništvu. Na podlagi izkušenjskih primerov, so se udeleženci prepričali, da so mobilne denarnice oziroma virtualne kartice prihodnost plačevanja. Omogočajo nam, da svojo denarnico pustimo doma in plačujemo s pametnim telefonom, z njimi dvigujemo denar na bankomatih, imamo boljši pregled in nadzor nad karticami, izvajamo takojšnja plačila, shranimo kartice zvestobe ali potrjujemo spletna plačila.

Finančna svetovalka je poudarila, da sta varčevanje in zadolževanje del življenja, zato moramo razmisliti o tem, kako ju bomo držali v ravnovesju. Vsi so se strinjali, da se je zadolževanju za nepotrebne nakupe, izposojanju denarja za počitnice in podobnemu najbolje izogniti. Brez varčevanja naj ne bo zadolževanja.

Raziskave OECD kažejo, da finančna pismenost predstavlja velik izziv za sodobni svet. Slovenija na lestvici finančne pismenosti zaostaja za evropskim povprečjem. Zato je zelo pomembno, da se zavedamo pomena izobraževanja o financah in pravočasnega razvijanja finančne pismenosti.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj