Na vsebino

Kako je z vodnimi viri v Poljanski dolini ob Kolpi?

V Krajevni skupnosti Stari trg ob Kolpi so bile v juniju opravljene meritve kemijskih in mikrobioloških parametrov na vodnem viru Japlenica v Sodevcih. V vzorcu so bile zaznane bakterije (enterokoki, escherhia coli), ki nakazujejo sledi fekalij (človeški in živalski izvor) v vodi ter dveh organskih spojin.

Glede na to, da smo okoljskemu gibanju Proteus predlagali tudi meritve drugih vodnih virov (Trpotec v Radencih, Peč pod Starim trgom ob Kolpi, potok v Dečini, potok v Sodevcih) nas v krajevni skupnosti zanima, kdaj bodo le-ti prišli na vrsto? Se bodo še naprej opravljale meritve, tudi v izrednih razmerah, kjer je pričakovati bistveno slabše stanje?

Prav bi bilo, da se naredi končno poročilo vseh pregledanih vodnih virov in se predstavi zainteresirani javnosti ter se še naprej spremlja kvaliteta le-teh.

Voda je naravna dobrina, brez katere ni življenja za nobeno živo bitje na našem planetu. Ni nadomestljiva, zato jo moramo še posebej paziti, spoštovati in ne onesnaževati. Brez vode ni življenja in zdravja.

Vsi vemo, da so vodni viri, katere pijemo zelo občutljivi, zato je prav, da imamo na rezervi tudi alternativo, kar smo v naši KS že preizkusili ob nesreči v Melaminu.

Monitoring vodnega vira je opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, naročnik je bila Občina Črnomelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj