Na vsebino

Kakovost zraka se je na območju Črnomlja še poslabšala

Kakovost zraka je v Črnomlju izredno slaba. Foto: A.R.
Kakovost zraka je v Črnomlju izredno slaba. Foto: A.R.

Danes in v naslednjih dneh bodo v večjem delu celinske Slovenije presežene dnevne mejne vrednosti delcev PM10, opozarjajo na agenciji za okolje. Visoke ravni so posledica temperaturnega obrata, ki zadržuje onesnažen zrak v nižinah.

Že v začetku tedna je bila kakovost zraka po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) na območju Črnomlja zelo slaba, danes pa je opredeljena kot izredno slaba. Podobno je le še na območju Murske Sobote, medtem ko je kakovost zraka zelo slaba na območju Ljubljane, Zagorja, Trbovlja, Celja, Maribora, Črne na Koroškem, Ptuja in Kopra.

Na Arsu predlagajo redno spremljanje izmerjenih urnih vrednosti delcev PM10 oziroma indeksa kakovosti zunanjega zraka ter prilagoditev aktivnosti na prostem skladno s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Vremenoslovci sicer za danes in jutri napovedujejo pretežno oblačno vreme, z najvišjimi dnevnimi temperaturami do 10 stopinj Celzija. Več sonca z nekaj koprenaste oblačnosti bo v soboto in nedeljo.

Na NIJZ opozarjajo, da ima onesnaženost zraka z delci lahko pomembne vplive na zdravje ljudi. Zato vsem prebivalcem, zlasti pa ranljivim skupinam, dojenčkom in otrokom, starejšim, srčnim in pljučnim ter sladkornim bolnikom, ob povišani onesnaženosti zraka z delci svetujejo upoštevanje priporočil.

Gibanje na prostem omejimo na čas, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja in se pri tem izogibamo bližini prometnic. Svetujejo, da namesto tega izberemo park ali gozd. Bivalne prostore moramo občasno tudi učinkovito prezračiti, še posebej, če je v njih večje število ljudi. Na NIJZ priporočajo tudi, da v zaprtih prostorih ne kadimo in ne prižigamo sveč.

Prebivalci naj bodo pozorni tudi na simptome in znake, kot so kašelj ali pomanjkanje sape. »To so opozorila, da je treba fizične napore zmanjšati,« so poudarili. Kronični pljučni in srčno-žilni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov oziroma poslabšanj. »Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih naj hitro poiščejo zdravniško pomoč,« so zapisali na spletni strani NIJZ.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj